Dansk innovation kan åbne LNG mia-marked
Et samarbejde mellem Kosan Crisplant og DTU i et maritimt innovationsprojekt har muliggjort etablering af små lokale LNG-fabrikker på havne, der kan producere LNG direkte fra gasnettet med et strømforbrug, der er reduceret med 40 pct.
Udviklingen, der er sket i samfundspartnerskabet Blue INNOship, åbner et milliard-marked for skibsbrændsel på naturgas og biogas, fordi LNG med den nye teknik kan fremstilles på mindre modulopbyggede fabrikker, der kan placeres på havnene og som er billige at opføre.
”Vi vil revolutionere måden, vi i dag tænker gassen ind i transporten. Ved at nedkøle gassen lokalt muliggør vi, at helt nye segmenter åbner deres øjne for miljørigtig brændsel. Det er vores mål at bygge anlæg, som er modulbaserede, og som let kan skaleres op og ned i takt med behovet,” siger projektdirektør Anders Bjørn fra Kosan Crisplant i Aarhus.
Når kunder i dag ønsker LNG, skal de til en af de store terminaler i Europa for at hente den. Lokale liquefaction-anlæg i Danmark vil betyde, at man ikke er nødsaget til at etablere kæmpe lagertanke.
"Lagertanken skal grundlæggende være gasnettet, som kan benyttes efter behov Det er vores forventning, at der i Danmark vil være plads til tre af denne type anlæg samt adskillige på et europæisk niveau. Ligeledes ser vi et kæmpe marked i Amerika, der kan åbne op for en milliardforretning på sigt," siger Anders Bjørn.
Som en del af projektet er markedsmuligheder blevet undersøgt af konsulentvirksomheden MovingEnergy. Og de fastslår, at der alene i USA er et marked på 15 mia. kr. for udskiftning af gamle udtjente anlæg.
”Værdien af de 60 anlæg udgør godt 15 mia. kr., og hvis de amerikanske gasselskaber får øjnene op for dansk miljøteknologi, vil de nyudviklede fordråbningsanlæg fra Kosan Crisplant kunne halvere de amerikanske gasselskabers ikke uvæsentlige energiomkostninger,” siger Klaus Rasmussen fra MovingEnergy.
BlueINNOship, der har et budget på 120 mio. kr., skal over fire år gennemføre ialt 15 projekter, hvoraf LNG projektet er et af dem.
Kilde: Danske Maritime