Havet bruges som losseplads af skibe
Der smides hvert år omkring 20.000 stykker affald i Nordsøen. 70 procent synker til bunds, 15 procent ender med at flyde rundt i havoverfladen, mens de sidste 15 procent ender på strandene. Det viser en ny rapport fra Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO.
Undersøgelserne viser, at især plastik og flamingo er med til at forurene Nordsøen. Også metaller, beklædningsstykker og trægenstande ryger ud over rælingen fra skibsfarten. Det skriver politiken.dk.
En væsentlig del af affaldet ender i havvandet i fuld overensstemmelse med de internationale regler for søfarten. De åbner for, at forskellige typer affald kan smides ud, så længe skibene har en vis afstand til kysterne.
For eksempel kan papir, klude, glas, flasker og lignende kastes væk, når der er mere end 12 sømil til strandene. Affaldstræ - såkaldt dunnage - og indpakningsmateriale, der kan flyde, må først hives over bord, når der er mindst 25 sømil til nærmeste kyst.
Og alt, der har med plaststoffer - skraldeposer, syntetisk tovværk og lignende - må slet ikke bortskaffes til havs, men skal bringes i land til destruktion. Men det sker ofte ikke.
Hollandske forskere har i gennemsnit fundet 30 plastikstumper i maverne på mallemukker fra Nordsøen. Og plastikket stammer ifølge deres undersøgelse fra havoverfladen, hvor det vugger rundt og ender med at blive ædt af de udbredte stormfugle.
Kilde: politiken.dk