Historisk stort iltsvind i de danske farvande
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Billeder af død havbund og gispende fisk gav sidste år genlyd i hele landet, da Danmark blev ramt af det værste iltsvind i 20 år. Nu viser en ny rapport, at iltsvindet i 2024 er endnu værre.
Høje temperaturer har sammen med den alt for høje udledning af kvælstof fra landbrugets brug af gylle og gødning skabt en fatal situation for livet flere steder i de danske fjorde og kystvande.
“Danmark står i en katastrofal situation i forhold til vores havmiljø. Vores intensive landbrugsproduktion har haft en alt for stor udledning af kvælstof, og vi efterlader en markant ringere natur til kommende generationer, hvis ikke der bliver rettet op på det her”, siger Mariea Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
“Det er helt afgørende, at vi hurtigst muligt får sænket udledningen af kvælstof fra landbruget og får udtaget de jorde, hvor udledningerne er mest skadelige”.
Rapporten viser, at den ekstraordinære varme i september, sammen med den alt for store koncentration af næringsstoffer har skabt yderst kritiske forhold for bundlevende dyr, fisk og planter. I de områder, hvor det er værst, søger fiskene væk, mens muslinger og andre bundlevende dyr dør.
Rapporten viser, at iltsvindet er 50 procent mere udbredt end sidste år, og dækker et areal på 1100 km2. Det svarer til et areal, der er større end Fyn og Sjælland tilsammen.
I en sjettedel af det areal er iltsvindet kraftigt – svarende til et område på størrelse med Lolland/Falster.
Iltsvindet er dermed værre end sidste år, som var det værste i 20 år. Det er det næstværste år nogensinde – kun overgået af 2002 - målt i september, som det udgangspunkt for at sammenligne år til år.
-mauh