Kritik af kommissorie for ekstern granskning af havnesag
De partier i Aarhus Byråd der stod bag den store udvidelsesplan for Aarhus Havn, en plan der endte med at blive underkendt af Planklagenævnet, har nu vedtaget et kommissorie for en ekstern granskning af sagen. Men kommissoriet møder hård kritik.
“Det er ærgerligt, at forligspartierne fra start frikender sig selv og ikke vil undersøge det politiske ansvar. For mig er der ingen tvivl om, at det politiske pres fra især borgmesteren for at få gennemført havneudvidelsen er helt oplagt at få undersøgt også. Meget af processen er jo kørt bag rådhusets tykke mure uden særlig meget åbenhed. Det politiske ansvar bør komme i fokus i stedet for at fokusere på nogle fodfejl fra embedsmænd i Teknik og Miljø i en meget kompliceret sag”, siger Jakob Søgaard Clausen, medlem af byrådet for Danmarksdemokraterne, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Den konservative rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang, er uenig i kritikken:
»Vi er i forligskredsen enige om, at det er mest hensigtsmæssigt og brugbart, at vi ser på, hvad vi kan lære af sagen, så Teknik og Miljø er bedre rustet i fremtiden til opgaver af denne kompleksitet. Jeg har tidligere sagt, at jeg påtager mig ansvaret for den myndighedsbehandling, der er er sket i Teknik og Miljø. Det er et ansvar, der følger med mit embede”, siger Nicolaj Bang til Jyllands-Posten.
Aarhus Kommune vedtog sidste år en lokalplan, der indebar en udvidelse af havnen med sammenlagt 79 hektar i to etaper.
Men en række græsrødder valgte sammen med Danmarks Naturfredningsforening at klage over lokalplanen til Planklagenævnet, en klage de i maj fik medhold i. Dermed bortfaldt den politisk vedtagne lokalplan, og havneudvidelsen bliver - indtil videre - ikke til noget.
I Planklagenævnets afvisning hedder det bl.a., at:
”Miljøvurderingslovens minimumskrav til en miljørapport er ikke opfyldt, og miljøvurderingen lider derfor af en væsentlig retlig mangel og er ugyldig”.
-mauh