Luftskib klarer fremtidens vindmølletransport
Landbaseret transport af vindmøller skaber ofte stor irritation blandt bilisterne og lange køer på vejene. Samtidig er de tunge laster med til at slide vejene ned, hvilket koster det offentlige dyrt. Men løsningen ligger måske lige - i luften.
To unge arkitekter, Rune Kirt og Mads Thomsen, står bag det meget innovative projekt som har til formål at revolutionere transporten af vindmøller ved brug af luftskibe, skriver Vindmølleindustrien.
Deres projekt, Knarrtm Cargo Airship, har netop vundet den internationale og anerkendte design pris Core77 Design Award 2011. Projektet søger at effektivisere vindmølletransport samt gøre den mere grøn.
”Vores mål har fra starten været at lave en grøn løsning til vindmølletransport og samtidig effektivisere den komplekse logistik. Her så vi at luftskibet, der ellers var gået i glemmebogen, kunne revolutionere vindmøllesektoren, som var ramt en logistisk mur,” siger den ene af vinderne, Mads Thomsen om luftskibsprojektet.
På luftskibets overflade skal solceller opfange solens stråler og være med til at gøre transporten Co2-fri, hvilket ikke er tilfældet ved de nuværende transportmetoder for vindmøller med henholdsvis skibe og lastbiler.
Her påpeger de to arkitekter problematikken ved Co2-tung logistik, og det at det tager op imod et halvt års egenproduktion for en vindmølle at tjene dens Co2- udslip hjem.
Arkitekterne arbejder nu på at realisere projektet og finde investorer, men er også godt klar over kompleksiteten og problemerne ved dette. Det sætter dog ikke en stopper for ambitionerne.
”Vores ambition er at få konceptet omdannet til realitet og se vores luftskib flyve henover os en dag”, siger Rune Kirt.
Læs mere om projektet HER
Se videopræsentation af projektet herunder
Kilde:Vindmølleindustrien