Maritime iværksættere: Kim Frei, Erik Hallgren, Jørgen Høegh og Jesper Høegh / Oquam

I Danske Maritimes serie af iværksætterportrætter, fortæller de fire grundlæggere af Oquam om de tanker der ligger bag iværksættervirksomheden.

Foto: Danske Maritime

Flere af os har været selvstændige i en årrække, og etableringen af Oquam udsprang af vores erkendelse af, at vores kompetencer komplementerer hinanden og skaber en stærk synergieffekt.

Gennem vores arbejde i Innovationsafdelingen på Teknologisk Institut har vi set, hvordan innovation som fagområde har udviklet sig markant. Desværre er kompetencerne hos mange organisationer ikke fulgt med i samme tempo. For eksempel findes der mange kurser i facilitering generelt, men kun få, der specifikt fokuserer på innovationsfacilitering. Vores mission er derfor at hjælpe innovationsansvarlige med at professionalisere deres innovationsindsats.

Med vores baggrund som udviklingschefer inden for både software og hardware har vi en naturlig tilgang til hele processen – fra erkendelsen af et behov for fornyelse til selve innovations- og udviklingsprocessen, kravspecifikation og styring af udviklingsforløb.

Grundlæggende ser vi innovation som en holistisk proces, hvor eksempelvis bæredygtighedsrapportering (ESG) ikke bare handler om compliance eller at sikre job til revisorerne. Hvis ESG-data anvendes strategisk, kan de drive forretningen fremad gennem innovation og en mere helhedstænkende udviklingsproces. Det handler om at bruge den viden, der opsamles, til at skabe reel forandring og nye muligheder.

Hvorfor fokuserer I på innovation i den maritime industri fremfor andre industrier?

Den maritime industri er præget af veletablerede supply chains, hvor slutpunkterne ofte er skibe eller organisationer, der servicerer skibe og havne. Det skaber både muligheder og udfordringer – også når det gælder innovation. Et godt produkt er langt fra en garanti for succes. Vi har eksempelvis mødt producenter af maling, der kan reducere skibes brændstofforbrug med 5 %, uden at få det solgt, eller softwareudviklere, der kan lette havneadministration, men som stadig kæmper med at komme ind på markedet.

Derfor ser vi et stort behov for at arbejde målrettet med innovationsprocesser, der ikke kun udvikler nye produkter, men skaber fuldstøbte koncepter. Et klassisk eksempel er Edison, der ikke blot opfandt glødepæren, men også skabte det nødvendige økosystem af kraftværker, lamper, fatninger og sikringer for at sikre anvendelsen. På samme måde er det afgørende, at innovation i den maritime industri tænkes i helheder – det kan være koncepter inden for forbedring af besætningens arbejdsmiljø, eliminering af unødig ventetid i havne eller optimering af energiforbrug ombord.

For at lykkes kræver det en balance mellem tre afgørende parametre: proces, mindset og rammebetingelser. Når disse er på plads, skabes en stærk innovationskultur og en vedvarende konkurrencefordel. Uden denne balance risikerer organisationer at stagnere, miste talent og blive overhalet af mere innovative konkurrenter.

Innovation skal være en integreret del af hverdagen. Det handler om at styrke et innovativt mindset, skabe de rette rammer og optimere processerne. En kultur, hvor spørgsmål ikke blot tolereres, men aktivt opmuntres, bidrager til refleksion og dybere forståelse – og det er netop det, der driver udviklingen fremad.

Hvad tilbyder I helt konkret jeres kunder?

Innovation handler ikke kun om at udvikle nye produkter – det handler om at skabe en kultur, hvor alle i virksomheden bidrager aktivt til fornyelse. Derfor har vi udviklet Taliz Collect, en co-creation platform, der gør det nemt for medarbejdere at indsamle observationer, tanker og ideer, der kan omsættes til innovation. Det kan være et billede fra en messe af en konkurrentløsning, der inspirerer til nye tiltag, eller en hverdagsobservation, der viser et forbedringspotentiale.

Derudover har vi udviklet Taliz Create, som understøtter hele processen fra at identificere udfordringer og skabe idéer til at vælge de bedste løsninger og formulere krav til udviklingsprojekter. Vi tilbyder desuden simuleringsspil, der hjælper virksomheder med at italesætte deres innovationsstrategi, samt kurser i facilitering og idéudvikling.

Vi hjælper også virksomheder med at opbygge stærke innovationsteams, blandt andet ved at kombinere faciliteringstræning med personlighedsanalyser gennem Lumina Learning. Og med vores Innovation Support as a Service (ISaaS) kan vi løbende understøtte virksomheder i deres innovationsarbejde – fra workshops til styring af innovationsporteføljer.

Hvornår blev I medlem af Danske Maritime og hvad har medlemskabet givet jer?

Vi har været medlem af Danske Maritime siden marts 2023. Gennem medlemskabet har vi fået adgang til arrangementer og messer, hvor vi har kunnet netværke og skabe forbindelser med både etablerede aktører og nye samarbejdspartnere i branchen.

Derudover har vi haft glæde af den ekspertise og de kompetencer, der findes internt i Danske Maritime. Deres indsigt i branchens udfordringer og udviklingstendenser har givet os en stærkere forståelse af, hvordan vi bedst kan bidrage til innovation i det maritime erhverv.

Medlemskabet har også ført til spændende dialoger med virksomheder, der ønsker at styrke deres innovationskraft. For os har det været en vigtig platform til at blive en del af det maritime økosystem og bringe nye perspektiver på innovation ind i branchen.

Hvad bringer fremtiden for Oquam?

Sammen med støtten fra Den Danske Maritime Fond håber vi at nå ud til endnu flere maritime virksomheder og bidrage til bæredygtig innovation. Vores mål er at hjælpe virksomhederne med at udvikle helstøbte koncepter, der ikke kun styrker den enkelte virksomhed, men også skaber værdi på tværs af værdikæden.

Vi ser allerede eksempler på, hvordan en helhedstænkning inden for bæredygtig innovation kan tilføre værdi til flere aktører samtidig. Et igangværende projekt hos Dansk Industri har vist, at bæredygtig innovation i værdikæden ikke blot kan føre til mere effektive løsninger, men også åbner op for helt nye forretningsmuligheder. Når bæredygtighed bliver en integreret del af forretningsstrategien, handler det ikke kun om at reducere omkostninger eller leve op til reguleringer – det kan også skabe reel, økonomisk værdi og nye vækstmuligheder for branchen.

Har én eller flere af jer en særlig hobby eller passion for noget, der kunne være sjovt for læseren at vide?

Vi er en god blanding af brætspilsnørder, outdoorfreaks, teknologinørder, mad- og ølentusiaster. 

Grundlæggere

•                    Kim Frei, ing., MBA, 30 års erfaring med IT-udvikling og ledelse af komplekse IT-projekter fra Nokia, Nets og sundhed.dk. Kim er ansvarlig for koordinering og programmering af værktøjet. 

•                    Erik Hallgren, ing., MBA og Ph.d. i innovation, 15 års dk/int. erfaring med facilitering og undervisning i innovationsledelse for bl.a. Teknologisk Institut (TI). Derudover 10 års erfaring med at drive udviklingsprojekter som hardware chef. Eriks fokus er projektets Just in time Learning, og funktionalitet. 

•                    Jesper Høegh cand.merc., 30 års erfaring med udvikling af forretningsmodeller, strategi og forandringsledelse fra TI, KPMG, Capacent. Jespers fokus er oversættelsen af forretningsmodellerne og kommercialiseringen af projektets resultater. 

•                    Jørgen Høegh, HA/HD(A), 37 års erfaring med økonomi, forretningsudvikling og innovation. Ophavsmand til og tidl. leder af TIs innovationscenter og medudvikler på arbejdet med Vertikal innovation. Jørgens fokus er koncept-/værktøjsudvikling med strukturering af den integrerede faglighed.

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

24.04.2025Maritimedanmark.dk

CS Wind vil fyre 220 på Lindø

23.04.2025Maritimedanmark.dk

Skibsværft vil bygge flydende hoteller

23.04.2025Maritimedanmark.dk

Voldsomt erstatningskrav mod M.A.R.S.

23.04.2025Maritimedanmark.dk

Første del af flådeplan på plads

22.04.2025Maritimedanmark.dk

Hvide Sande Shipyard fejrer 75 års jubilæum

16.04.2025Maritimedanmark.dk

Cobham Satcom er solgt til Solix Group

14.04.2025Maritimedanmark.dk

Svendborg Motorværksted får nye ejere

11.04.2025Maritimedanmark.dk

MAN ES udvider samarbejdet med COSCO om grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Noise Awareness (Adaptive) (E-learning course)

The aim of this course is to cover workplace noise control regulations, common hazards, exposure risks, recommended limits, and effective noise control measures.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Mental Health Awareness (E-learning course)

The aim of this course is to provide you with a basic knowledge of mental health problems that can arise in the workplace, the symptoms of a mental health issue and how a mental health problem can be treated. You will learn about how poor mental health can impact the workplace and how companies manage mental health issues through compliance with industry legislation and regulation.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Medical Pandemic Awareness (E-learning course)

The aim of this course is to give you an awareness of medical pandemics, how they work and groups can respond to them.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Marine Trash and Debris Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

The aim of this course is to inform about the different types of marine trash and debris and the impact that it has on the environment. The course will also allow you to identify common sources and destinations of marine trash and debris and explain the laws, regulations and preventative measures that prevent trash and debris from polluting the waterways.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Maritime Security Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

In this course you will learn about common threats to maritime security and how they are mitigated through the use of a Security Plan and by adhering to MARSEC levels. You will be able to describe the different roles of personnel and explain standard security procedures. You will also be able to identify how to respond to suspicious behaviour and objects.

Dato

04.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

16.04.2025

Sted

Digital course