Medie: Maersk har kendt til rocker-infiltration i årevis
Allerede i 2015 en tolder i Aarhus Folketingets Retsudvalg om rockere ansat på APM Terminals. Nu erkender Maersk overfor Finans, at de har vidst det “i en længere årrække”.
I en mail til den daværende formand for Folketings Retsudvalg, Peter Skaarup, skrev en nu pensioneret tolder, at der var “ansat en del folk, der enten er rockere eller samarbejder med rockerne”.
Det er nu otte år siden.
Han beklagede sig over, at tolderne ikke måtte lave personkontroller af de havnearbejdere, der går ind og ud af havnen og advarede om, at Aarhus kunne komme til at ligne Syditalien, hvor “mafiaen havde involveret alle forskellige folk i havnen i deres indsmugling af kokain fra skibene,” skriver Finans i endnu en afsløring af forholdene på Aarhus Havn.
Peter Skaarup bekræfter oplysningerne overfor Finans og tilføjer, at det blev gentaget på mødet med Retsudvalgets medlemmer og at rockerinfiltrationen “havde været bredt kendt længe”.
Da Finans i august bragte den første historie om rockerinvolveringen på APM Terminals i Aarhus erklærede både havnens direktør, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, der er formand for havnens bestyrelse og justitsminister Peter Hummelgaard sig overraskede.
Maersk ville den gang ikke svare Finans nærmere på, hvorlænge de havde kendt til problemet, men udtalte, at de mindst “siden årsskiftet” har været “i dialog med myndighederne”.
Nu erkender Maersk, der ejer APM Terminals, overfor Finans, at rederiet har »haft kendskab til folk på havnen med relation til kriminelle miljøer igennem en længere årrække.«
Formanden for Dansk Told & Skatteforbund, Jørgen Rise, bekræfter, at tolderne i Aarhus har kendt til rockerinfiltrationen “i nogle år” og siger til Finans, at tolderne gerne vil have mulighed for at kontrollere, hvad de ansatte på terminalen tager med sig ud fra havnen.
Men det er i øjeblikket en politiopgave.
APM Terminals er Danmarks største med 756.757 teu løftet over kaj i 2022.
Og de store containerskibe er blevet en af de foretrukne transportveje for sydamerikanske narko-gangstere, der skjuler narkoen i containere.
Således snusede narkohunde i juli i år sig frem til en container på havnen i Rotterdam, der viste sig at indeholde 8 tons kokain til en værdi af 4,5 mia. kr.
Containeren var ankommet med et Maersk-skib fra Ecuador via Panama til Rotterdam.
Også skibe tilhørende verdens største containerrederi, MSC, er ved flere lejligheder blevet afsløret med enorme laster af kokain skjult i containere.
Den største fangst hidtil lyder på 20 tons kokain, der blev opdaget og beslaglagt fra MSC´s containerskib MSC Gayane i havnen i Philadelphia i 2019.
Rockerinfiltreringen af APM Terminals i Aarhus står ikke alene.
Finans har tidligere beskrevet, hvordan en tidligere Maersk-ansat i Belgien er sigtet for at dele fortrolige oplysninger fra rederiet med en narkobaron, mens APM Terminals i Rotterdam ifølge chefen for havnens politichef, Jan Janse, er “infiltreret” af kriminelle - ligesom alle de andre store rederier, siger han.
De mange afsløringer i Finans af forholdene på havnen i Aarhus har fået politikere fra Venstre, Konservative og SF til at kræve sikkerheden på havnen skærpet.
Advarslerne synes at have været der længe.
-emte