Nødstedt fiskekutter i Nordsøen
Marinehjemmeværnet var søndag til mandag indsat i en længerevarende aktion i Nordsøen under ledelse af Forsvaret. Besætningen på fartøjet Lyø har støttet en fiskekutter, der tog vand ind 70 sømil fra land i 2-3 meter høje bølger.
”Der var vel omkring to-tre meter høje bølger. De havde åbenbart meget vand i lastrummene, og de kunne tilsyneladende lige holde vandet på niveau med de fire lænsepumper. Samtidig havde de problemer med at navigere, fordi de havde fået vand i systemerne”, forklarer kommunikationsgast ombord på Lyø, premierløjtnant Christina Hald-Andersen, som også er chef for flotillen i Esbjerg.
Søndag aften alarmerede Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) ved Forsvarets Operationscenter Marinehjemmeværnet i Esbjerg. Den belgiske fiskekutter ”Flamingo” var i nød i Nordsøen. Kutteren, som lå 70 sømil ud fra Esbjerg, tog vand ind. Fartøjsfører, premierløjtnant Ole Thomassen, og en besætning på i alt ni mand m/k afgik om bord på Flotille 131 Esbjergs fartøj, MHV 904 Lyø, med kurs mod fiskekutteren. Foran dem lå en lang sejlads ud i Nordsøen.
Først på pletten var Flyvevåbnets redningshelikopter fra Flyvestation Skrydstrup. De var selvfølgelig klar til at redde besætningen og firede blandt andet lænsepumper ned, så man om bord på Flamingo kunne bekæmpe det indtrængende vand og holde kutteren flydende ude i Nordsøen, hvor vejret var forholdsvis hårdt.
Ude ved Flamingo var det 82,5 meter lange fragtskib Mærsk Frontier i mellemtiden kommet til og lå og overvågede situationen, indtil Lyø nåede frem klokken 2.30 og overtog.
”Det tog seks timer, og det var noget af en tur derud, men det gik forholdsvis stærkt. Vi var jo så heldige at vi havde medvind og søen agten ind”, fortæller Christina Hald-Andersen.
Lyø blev ved Flamingo. Det blev en lang nat, hvor Lyø holdt vagten, så de kunne komme hurtigt til hjælp, hvis situationen skulle udvikle sig i det tiltagende dårlige vejr. Gennem natten var Lyø i løbende kontakt med besætningen på den belgiske kutter, som kæmpede med at fordele ballasten om bord, så vandet lettere kunne pumpes ud af de berørte lastrum.
Hen ad morgenen, havde de tre meter bølger lagt sig til halvanden meter, og Lyø og dens besætning kunne returnere til Esbjerg Havn efter en meget lang nat til søs.
Kilde: Marinehjemmeværnet