Norge forbyder røgudslip i fjorde fra 2026
Det norske Stortinget har torsdag besluttet, at krydstogtskibe og færger ikke må forurene luften med udledninger fra 2026, hvis de sejler i ’verdensarvfjorde’. Skibene skal, så snart det teknisk er muligt og senest i 2026 sejle i fjordene uden at forurene luften.
Osende krydstogtskib i norsk fjord. Arkivbillede.
”For første gang i verden stilles der et krav om emissionsfri sejlads i fjorde og deres havne. På nationalt plan vil dette betyde værdifuld udvikling af emissionsfri løsninger for mange turistskibe, vi reducerer udledning af drivhusgasser, og vi stopper lokal luftforurening”, siger chef i miljøstilftelsen Zero, Marius Holm.
Krydstogttrafikken medfører ind imellem sundheds- og miljøskadelige emissioner i de indre dele af Nærøyfjord, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Synnulvsfjorden og Tafjord. Disse fjorde er på UNESCOs liste over verdensarvssteder.
Havila Holding AS, der er et af de rederier, der skal drive en del af Kystruten mellem Bergen og Kirkenes fra 2021, efter den er blevet udbudt i fire dele, mener det er muligt at sejle emissionsfri inden for få år. Hele ruten langs den norske vestkyst har hidtil været drevet af Hurtigruten.
”Havila bifalder beslutningen. Vi byder den faktisk velkommen. Vi vil være klar til at sejle uden emissioner i fjordene allerede fra 2021”, siger direktør Per Sævik i en pressemeddelelse fra Zero og NCE Maritime Maritime Cleantech.
Sidste år havde Geiranger over 300.000 krydstogtpassagerer om året. Det er en af de byer, der har haft potentielt sundhedsskadelige mængder af emissioner fra krydstogtskibe i nogle perioder. Det samme gælder Flåm.
Landstrøm bliver vigtig, hvis man skal nå nul-emissionsmålet, mener NCE Maritime CleanTech. Eksisterende skibe skal også udstyres til fremdrift fra enten batterier, hydrogen eller en kombination af begge dele.
Kilde: Sysla Maritim