Nyt bud på bygning af danske krigsskibe
Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner foreslår i fællesskab, at en del af Forsvarets kommende skibsproduktion placeres i Rødbyhavn, hvor store fabriks- og havnefaciliteter står klar til brug om få år.
Foto: Sund & Bælt
”Vi har i Rødbyhavn en gigantisk arbejdshavn og en af verdens største produktionsfaciliteter, der alligevel skal bruges til nye formål, når Femernbyggeriet om få år er i mål. Og med ti minutter til Tyskland, Centraleuropa lige om hjørnet og fri adgang til Østersøen, vil det være en strategisk stærk beliggenhed – endda med gode muligheder for at udvide eller bygge om, alt efter hvad der er behov for”, siger Holger Schou Rasmussen, borgmester Lolland Kommune.
Han understreger, at der i forvejen er et tæt og stærkt samarbejde på tværs af Danmark og Tyskland i den kommende Femernregion. Et samarbejde, der kan bygges videre på. Desuden er der gode erfaringer med at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft:
”Opgaven er ny for alle, og der vil formentlig være behov for kompetenceudvikling og rekruttering af højtspecialiseret arbejdskraft udefra, uanset hvor man placerer den kommende skibsproduktion. Men det behøver ikke at være et problem. Vi har med Femernbyggeriet set, at tusindvis af medarbejdere i de seneste år er kommet til vores område for at bygge verdens længste sænketunnel, så vi er ikke i tvivl om, at vi også vil være i stand til at rekruttere den rette arbejdskraft til andre store og krævende opgaver”.
Forslaget får opbakning fra både Guldborgsund og Vordingborg Kommuner. Borgmester Simon Hansen fra Guldborgsund lægger blandt andet vægt på, at nye aktiviteter i Rødbyhavn vil skabe vækst og udvikling – ikke bare lokalt, men på hele Lolland-Falster og Sydsjælland:
”Der er store investeringer i spil. Og med Rødbyhavn som centrum for en ny flådeproduktion vil vi få et vækstlokomotiv, der kan sikre hele vores region et vigtigt løft. Det handler ikke kun om ekstra arbejdspladser, nye virksomheder og en sund erhvervsudvikling, men også om uddannelse, bosætning, netværk, samarbejde, konkurrenceevne og innovationskraft. Et potentiale, vi skal stå sammen om at udvikle i fællesskab”, siger Simon Hansen.
Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, er enig og tilføjer, at det fælles forslag ikke kun vil skabe værdi i en lokal og regional kontekst, men også kan fungere som et vigtigt bidrag i en større national løsning:
”Vi står i en alvorlig situation. Ikke bare i Danmark, men også i et internationalt perspektiv. Vi har derfor et fælles ansvar for at sikre tryghed, sikkerhed og stabilitet, og det er vigtigt, at vi forstår at samarbejde, tænke nyt og handle hurtigt. I det lys er jeg glad for, at vi her i vores landsdel kan pege på relevante og velfungerende havne- og produktionsfaciliteter, der kan bidrage til at løfte en alvorlig kapacitetsudfordring. Vores forslag er dermed et visionært bud på en bæredygtig og fremtidssikret løsning”, siger Mikael Smed.
-mauh