Odense Havn melder sig klar til at etablere en national skibsfabrik

Odense Havn vil være centrum for bygning af skibe til det danske søværn. Havnen er klar til at bygge en national produktionsfacilitet, ejet eller lejet af staten, der skal rumme en højteknologisk skibsfabrik opereret af private konsortier.

Hvis det står til Odense Havn skal fremtidens skibe til søværnet bygges på en skibsfabrik på den fynske havn.. Foto: Odense Havn

Det gamle Lindø-værft skal genoplives og stå for bygningen af skibe til Forsvaret i de næste mange år - hvis det står til Odense Havn.

Havnen har hentet inspiration fra Australien til skibsfabrikken, der via nye teknologier på sigt kan gøre Danmark mindre afhængig af skrogproduktion i andre lande og positionere den danske skibsbygningsindustri som en innovativ og konkurrencedygtig aktør på det globale marked, fremgår det af en pressemeddelelse fra Odense Havn.

Skibsfabrikken kan samtidig rumme potentialet til at bygge skibe til primært andre EU-landes opbygning af forsvarskapaciteter i tæt koordination.

“Den nuværende sikkerhedspolitiske situation kalder på, at de danske traditioner for at bygge skibe tager det næste skridt. På Odense Havn har vi alle forudsætninger for at skabe en moderne højteknologisk skibsbygningsfabrik - med unikke kompetencer indenfor automatisering," udtaler Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense og næstformand Odense Havn. Han peger på, at Odense Havn også er et centralt omdrejningspunkt for et stærkt fynsk økosystem, der rummer både den nødvendige kvalificerede arbejdskraft - og stolte skibsbygningstraditioner, også til Forsvaret.

Fakta: Fremgangsmåde ved etablering af en national skibsfabrik

  • Odense Havn vil bygge en national produktionsfacilitet, der skal rumme en højteknologisk skibsfabrik til produktion af krigsskibe. Det bliver en national produktionsfacilitet i den forstand, at staten enten ejer eller lejer sig ind på faciliteterne på en gensidig uopsigelig langvarig kontrakt og anvender faciliteten til at rumme en skibsfabrik. Staten har altså fuld kontrol over skibsfabrikken i hele perioden - fx i en 20-årig eller 30-årig periode.
  • Når staten bestiller krigsskibe, indgår staten i dialog med nationale og/eller internationale konsortier, der byder ind på opgaven. Det sikrer, at der altid er konsortier til forskellige skibstyper, og at opgaven udføres på statens skibsfabrik i Danmark og med et stærkt udgangspunkt for at opbygge og udvikle dansk maritim industri.
  • Når opgaven er fuldført, rykker aktøren ud af skibsfabrikken. Herefter kan vinderen af det efterfølgende udbud rykke ind i skibsfabrikken. Vinderen af udbuddet udruster selv faciliteterne efter behov. Det sikrer forsyningssikkerhed fra statens side, stor fleksibilitet og giver dansk maritim industri mulighed for at planlægge og investere langsigtet.

Kilde: Odense Havn

“Hvis staten har kontrol over den nationale skibsfabrik, garanterer det, at staten har produktionsfaciliteter og dermed et solidt fundament til et anskaffelsesprogram til oprustning af den danske flåde over de næste 20-25 år. Nu har vi vist, at det kan lade sig gøre på Odense Havn, og så er det op til det politiske niveau at beslutte, om det er en mulighed de vil gribe,” siger Carsten Aa, adm.dir. Odense Havn.

De første skibe kan produceres ud fra en distributionsmodel, hvor forskellige dele af skibene produceres i andre dele af landet og bliver samlet i Odense. Parallelt etableres selve den nationale skibsfabrik, hvor de første fabrikshaller kan stå klar i 2026 til at modtage de første skibsdele. Herefter vil staten have en skibsproduktion på Odense Havn til rådighed, hvor kapaciteten kan udvides i fremtiden.

Odense Havn er med 8,5 mio. kvm Danmarks største havn målt på areal. Det gør det muligt for Odense Havn at dedikere et areal til at rumme en fuld vertikal skibsfabrik med egne udrustningskajer. Samtidig opføres et SDU robotcenter på havnen med strategisk fokus på at rykke skibsbygning i Danmark til næste niveau. Odense Havn har desuden planer om at udvide havnen med en ny havneudvidelse på 1 mio. m2 og 1,4 km kaj. Det betyder, at Odense Havn har kapaciteten til at dedikere nye arealer til en evt. fremtidig udvidelse af skibsfabrikken.

-emte

Fakta: Erfaringer fra Osborne Naval Shipyard i Australien

  • I Adelaide, Australien, har den australske stat investeret i en fuld vertikal produktionsfacilitet til oprustning af den australske flåde.
  • Fabrikken er designet af danske Odense Maritime Technology (OMT).
  • Produktionsfaciliteten er ejet af den australske stat, hvor det australske forsvar har forpligtet sig til at benytte faciliteterne og udarbejde et langsigtet anskaffelsesprogram. Her vil private aktører leje sig ind og producere materiel til den australske flåde.

Kilde: Odense Havn

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Relateret indhold

31.03.2025Maritimedanmark.dk

Maritim industri hilser flådeplan velkommen

30.03.2025Maritimedanmark.dk

Maersk-veteran ansat i nyoprettet top-stilling i Fayard

28.03.2025Maritimedanmark.dk

Odense Havn melder sig klar til at etablere en national skibsfabrik

27.03.2025Maritimedanmark.dk

Anbefalinger skal fremtidssikre Danmark som maritim stormagt

25.03.2025Maritimedanmark.dk

Nyt dansk konsortium vil bygge skibe til forsvaret - til hurtig levering

22.03.2025Maritimedanmark.dk

Dansk IT-koncern køber sig ind i det maritime marked

22.03.2025Maritimedanmark.dk

EU udskyder told på amerikanske varer

21.03.2025Maritimedanmark.dk

Den Danske Maritime Fond klar med millioner

Jobmarked

Se alle

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen – Ferie/time-afløser

Sejerøbugtens Færger søger en maskinchef til Sejerøfærgen. Stillingen indebærer arbejde på en hyggelig færge med en uformel omgangstone blandt gode kollegaer. Der lægges stor vægt på anerkendelse af udført arbejde og inddragelse i færgens drift.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

14.04.2025

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

Skoleskibet Danmark

Teknisk Inspektør til Skoleskibet DANMARK

MARTEC søger teknisk inspektør til rederiet for Skoleskibet DANMARK MARTEC er i rivende udvikling og det Blå Danmark efterspørger endnu flere dygtige unge med en maritim uddannelse. Skoleskibet DANMARK sejler tre togter om året. Dertil kommer planlagte årlige vedligeholdelsesprojekter.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Display Screen Equipment (E-learning course)

This course contains information for the safe use of display screen equipment in the workplace and at home. It is suitable for everyone who uses this type of equipment and contains an assessment of the workstation. The assessment will give the user a full understanding of the potential hazards involved and how to assess whether or not they are at risk.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Disciplinary and Grievance (E-learning course)

This course will help you understand the typical process followed within the workplace when it comes to disciplinary and grievance. It will also provide you with some good practice that you, as a manager, can adopt in order to mitigate the need to invoke either of these procedures.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (Adaptive) (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Company Security Officer - STCW Standards (E-learning course)

The aim of this course is to provide the stipulated level of knowledge required for candidates training as a Company Security Officer (CSO) in accordance with the stated minimum requirements for the Issue of Certificates of Proficiency for Company Security Officers as specified in MSC/Crirc.1154. This course is developed in accordance with the International Maritime Organisation (IMO) Model Course 3.20.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
First Aid & Bloodborne Pathogens Awareness (Adaptive) - OSHA Standards (E-learning course)

The aim of this course is to teach you about first aid and bloodborne pathogens, including how they can be controlled, and you will learn to identify who is at risk, and how exposure and transmission occur.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Equality and Diversity (E-learning course)

This course provides an overview of the policies and practices that can help to ensure equality and diversity in the workplace. The course also provides knowledge and understanding on the legislation that underpins good practice, and the role that you play to promote fairness and compliance.

Dato

01.04.2025

Sted

Digital course