Odense Havn melder sig klar til at etablere en national skibsfabrik
Odense Havn vil være centrum for bygning af skibe til det danske søværn. Havnen er klar til at bygge en national produktionsfacilitet, ejet eller lejet af staten, der skal rumme en højteknologisk skibsfabrik opereret af private konsortier.
Hvis det står til Odense Havn skal fremtidens skibe til søværnet bygges på en skibsfabrik på den fynske havn.. Foto: Odense Havn
Det gamle Lindø-værft skal genoplives og stå for bygningen af skibe til Forsvaret i de næste mange år - hvis det står til Odense Havn.
Havnen har hentet inspiration fra Australien til skibsfabrikken, der via nye teknologier på sigt kan gøre Danmark mindre afhængig af skrogproduktion i andre lande og positionere den danske skibsbygningsindustri som en innovativ og konkurrencedygtig aktør på det globale marked, fremgår det af en pressemeddelelse fra Odense Havn.
Skibsfabrikken kan samtidig rumme potentialet til at bygge skibe til primært andre EU-landes opbygning af forsvarskapaciteter i tæt koordination.
“Den nuværende sikkerhedspolitiske situation kalder på, at de danske traditioner for at bygge skibe tager det næste skridt. På Odense Havn har vi alle forudsætninger for at skabe en moderne højteknologisk skibsbygningsfabrik - med unikke kompetencer indenfor automatisering," udtaler Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense og næstformand Odense Havn. Han peger på, at Odense Havn også er et centralt omdrejningspunkt for et stærkt fynsk økosystem, der rummer både den nødvendige kvalificerede arbejdskraft - og stolte skibsbygningstraditioner, også til Forsvaret.
Fakta: Fremgangsmåde ved etablering af en national skibsfabrik
- Odense Havn vil bygge en national produktionsfacilitet, der skal rumme en højteknologisk skibsfabrik til produktion af krigsskibe. Det bliver en national produktionsfacilitet i den forstand, at staten enten ejer eller lejer sig ind på faciliteterne på en gensidig uopsigelig langvarig kontrakt og anvender faciliteten til at rumme en skibsfabrik. Staten har altså fuld kontrol over skibsfabrikken i hele perioden - fx i en 20-årig eller 30-årig periode.
- Når staten bestiller krigsskibe, indgår staten i dialog med nationale og/eller internationale konsortier, der byder ind på opgaven. Det sikrer, at der altid er konsortier til forskellige skibstyper, og at opgaven udføres på statens skibsfabrik i Danmark og med et stærkt udgangspunkt for at opbygge og udvikle dansk maritim industri.
- Når opgaven er fuldført, rykker aktøren ud af skibsfabrikken. Herefter kan vinderen af det efterfølgende udbud rykke ind i skibsfabrikken. Vinderen af udbuddet udruster selv faciliteterne efter behov. Det sikrer forsyningssikkerhed fra statens side, stor fleksibilitet og giver dansk maritim industri mulighed for at planlægge og investere langsigtet.
Kilde: Odense Havn
“Hvis staten har kontrol over den nationale skibsfabrik, garanterer det, at staten har produktionsfaciliteter og dermed et solidt fundament til et anskaffelsesprogram til oprustning af den danske flåde over de næste 20-25 år. Nu har vi vist, at det kan lade sig gøre på Odense Havn, og så er det op til det politiske niveau at beslutte, om det er en mulighed de vil gribe,” siger Carsten Aa, adm.dir. Odense Havn.
De første skibe kan produceres ud fra en distributionsmodel, hvor forskellige dele af skibene produceres i andre dele af landet og bliver samlet i Odense. Parallelt etableres selve den nationale skibsfabrik, hvor de første fabrikshaller kan stå klar i 2026 til at modtage de første skibsdele. Herefter vil staten have en skibsproduktion på Odense Havn til rådighed, hvor kapaciteten kan udvides i fremtiden.
Odense Havn er med 8,5 mio. kvm Danmarks største havn målt på areal. Det gør det muligt for Odense Havn at dedikere et areal til at rumme en fuld vertikal skibsfabrik med egne udrustningskajer. Samtidig opføres et SDU robotcenter på havnen med strategisk fokus på at rykke skibsbygning i Danmark til næste niveau. Odense Havn har desuden planer om at udvide havnen med en ny havneudvidelse på 1 mio. m2 og 1,4 km kaj. Det betyder, at Odense Havn har kapaciteten til at dedikere nye arealer til en evt. fremtidig udvidelse af skibsfabrikken.
-emte
Fakta: Erfaringer fra Osborne Naval Shipyard i Australien
- I Adelaide, Australien, har den australske stat investeret i en fuld vertikal produktionsfacilitet til oprustning af den australske flåde.
- Fabrikken er designet af danske Odense Maritime Technology (OMT).
- Produktionsfaciliteten er ejet af den australske stat, hvor det australske forsvar har forpligtet sig til at benytte faciliteterne og udarbejde et langsigtet anskaffelsesprogram. Her vil private aktører leje sig ind og producere materiel til den australske flåde.
Kilde: Odense Havn