Singapore: Skibsfartens smeltedigel

Tallene taler sit tydelig sprog: Året rundt, døgnet rundt er der altid omkring et tusind skibe i og omkring havnen i den lille bystat ved spidsen af Den Malajiske Halvø. Singapore er blevet verdens største bunker-knudepunkt med 47,9 mio. leverede tons i fjor og blandt verdens absolut største container-hubs med 37,3 mio teu ud og ind af havnen i 2022. Aktiviteten har tiltrukket flere end 5.000 virksomheder fra alle dele af den maritime verden. Og selvfølgelig også mange danske.

Foto: Lars Emtekær, Maritime Danmark

Hvis man vil fornemme lidt af historiens vingesus i Singapore, er Raffles Hotel et godt sted at starte. Hotellet er opkaldt efter Sir Stamford Raffles, en britisk statsmand, der i starten af 1800-tallet opdagede øens potentiale som en strategisk handelspost med dens placering ved Malaccastrædet. 

Det britiske East India Company etablerede en havn på den godt 700 kvadratkilometer store ø, der i 1824 blev en britisk koloni. 

Det var dengang solen aldrig gik ned over det britiske imperie og Singapore tiltrak sig hurtigt handlende fra hele verden - ikke mindst på grund af dens status som frihavn, der ikke bebyrdede købmændene med told af betydning. 

Singapores betydning som knudepunkt for skibsfarten voksede hurtigt, men det var først efter 2. Verdenskrig og siden Singapores uafhængighed i 1965, at bystaten begyndte at udnytte sit fulde potentiale som et globalt maritimt knudepunkt med en omfattende værftsindustri, godt hjulpet på vej af et erhvervsvenligt klima med lave skatter, en effektiv arbejdsstyrke og en nul-tolerance over for korruption. 

A.P. Møller - Maersk etablerede allerede i 1929 ruter til Singapore og har siden udbygget sin tilstedeværelse og Maersk Singapore Pte. Ltd er i dag en af landets største shipping-virksomheder, der årligt håndterer mere end 1 mio. teu for Singapore virksomheder. 

Blandt de øvrige store danske rederier med tilstedeværelse i Singapore er NORDEN, TORM, og Maersk Tankers, logistikvirksomheden BlueWater Shipping, mens verdens største bunkerleverandør, danske Bunker Holding selvfølgelig også er til stede i landet, der er blevet verdens største på området.  

Også bunkerselskabet Monjasa med hovedsæde i Fredericia har en afdeling i Singapore, ligesom en lang række andre danske maritime virksomheder, som f.eks. DESMI, Hempel, Viking Life-Saving Equipment og Svanehøj. 

De danske virksomheder kan mødes i Danish Business Association Singapore, der er et netværk for danske virksomheder og forretningsfolk, som fokuserer på deling af erfaringer og knowhow om business i Asien. 

Singapores attraktivitet som et forretningscentrum - ikke alene for skibsfart og den maritime industri - har betydet et konstant vokseværk, der har gjort øen til verdens tredje tættest befolkede område. 

I dag bor der omkring 5,6 mio. mennesker i bystaten, der blot er lidt større end Bornholm. Og i gaderne tales der både malaysisk, mandarin og engelsk i den sammensatte befolkning, hvoraf de fleste er etniske kinesere. 

Med et BNP pr. indbygger på godt 90.000 US-dollar om året er Singapore det femte rigeste land i verden, hvilket også afspejler sig i prisniveauet - ikke mindst på boliger og biler.  

Udenlandske virksomheder skal således være parat til at dække en omkostning for en ansat på 40-50.000 kr. pr. måned i leje for en mindre lejlighed.  

Og medarbejderens lyst til at købe en bil kan formentlig ligge på et lille sted af tre årsager:  

Trafikken kan være nærmest stillestående langsom. Den offentlige transport er effektiv og billig. Og  i bestræbelserne på at holde antallet af biler nede, skal der erhverves et certifikat af staten bare for at få lov at købe. Og det kostede i foråret omkring 100.000 Singapore-dollar - svarende til godt en halv million kr.  

Det kan man så overveje over en Singapore Sling i baren på Raffles Hotel, hvor drinken i øvrigt blev opfundet i 1915. Den koster 38 Singapore-dollar - knap 200 kr. 

Danske maritime virksomheder og rederier i Singapore

Ud over store rederier som Maersk, TORM, NORDEN og Hafnia er også bunkervirksomhederne Bunker Holding og Monjasa til stede med kontorer i Singapore. Men også en lang række af Danske Maritimes medlemmer driver forretning i østaten. 

“Vi har ikke en komplet liste over danske maritime virksomheders tilstedeværelse på alle markeder, men kan eksempelvis nævne nedenstående medlemmer, der er til stede i Singapore. Listen er ikke udtømmende, og der kan være flere, som enten selv eller via agenter er på det singaporeanske marked,” oplyser Danske Maritime. 

  • Alfa-Laval 
    Allset Industries 
    C.C. Jensen 
    COBHAM 
    Danfoss 
    DEIF 
    DESMI 
    Emerson 
    Force Technology  
    Green Instruments 
    Hans Jensen Lubricators 
    Hempel 
    Johnson Controls 
    MAN Energy Solutions 
    Svanehøj 
    Viking Life-Saving Equipment 

Ifølge en nylig analyse baseret på udtræk fra Danmarks Statistik, er der 15 danske maritime datterselskaber i Singapore, som i år 2021 samlet genererede 492 jobs i østaten, oplyser Danske Maritime. 

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Dansk shipping i Singapore

Singapore er det vigtigste shippingcenter i verden. Vil man gøre sig gældende i shipping, er det vigtigt at være til stede i Singapore. Derfor er rigtig mange maritime danske virksomheder repræsenteret i Singapore, via egne kontorer eller dattervirksomheder. Maritime Danmark har besøgt Singapore, og sætter i dette TEMA spot på et par af de danske virksomheder, og giver samtidig et overblik over den samlede danske tilstedeværelse.

Relateret indhold

21.12.2024Maritimedanmark.dk

DFDS har sit nye færge-lineup på plads

21.12.2024Maritimedanmark.dk

Dansker helt til tops i linjerederierne lobby-organisation

20.12.2024Maritimedanmark.dk

Kielerkanalen skal udvides: Første fase tæt på sin afslutning

20.12.2024Maritimedanmark.dk

Intet er sluppet ud efter fem-timer lang inspektion

19.12.2024Maritimedanmark.dk

Også danske myndigheder har været om bord på kinesisk skib

19.12.2024Maritimedanmark.dk

Svensk politi går om bord på Yi Peng 3

17.12.2024Maritimedanmark.dk

Undervandsoptagelser styrker mistanken mod kinesisk fragtskib

17.12.2024Maritimedanmark.dk

Nyt dansk tiltag skal ramme Ruslands skyggeflåde

Jobmarked

Se alle

NH Towage A/S

Befaren skibsassistent søges

NH Towage A/S søger en befaren skibsassistent til ansættelse på bugserbåd snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Småøernes Færgeselskaber

Småøernes færgeselskaber søger en Chefskipper til Lolland Kommune

Drømmer du om at arbejde på det smukke Nordlolland med udsigt over Smålandshavet og kig til Dodekalitten? Er du klar til at tage roret i et aktivt og udfordrende miljø? Så er det dig, vi leder efter!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.01.2025

WÄRTSILÄ DANMARK A/S

Sales Manager - New Building & Retrofit Solutions

Wärtsilä is a world leader in marine technology and leading the industry's transformation towards a decarbonised and sustainable future. With the world’s widest portfolio and service network, we – Wärtsilians - deliver efficient, safe and sustainable integrated products and solutions to enhance the business of our customers. The opportunities presented through digitalisation and new technologies are offering a new era of shipping. Did you know that shipping is the world’s most efficient mode of transportation and that approximately 80% of world trade is carried by sea?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.01.2025

HUMANTRUST A/S

Senior kaptajn til Danmarks flinkeste færgerederi

Samsø Rederi mangler to stk. senior kaptajner, og hvis du er en engageret skibsfører med erfaring fra den skandinaviske færgebranche, så kan roret blive dit!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Skoleskibet DANMARK søger maskinchef

MARTEC søger maskinmester til fast stilling på 1:1 ordning MARTEC er i rivende udvikling og det Blå Danmark efterspørger endnu flere dygtige unge med en maritim uddannelse. Derfor skal Skoleskibet DANMARK fremover sejle tre togter om året. Dertil kommer årlige vedligeholdelsesprojekter.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

01.01.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark