Søværnet hjælper dansk havforskning

Da inspektionsfartøjet Lauge Koch i sidste uge sejlede afsted fra Frederikshavn mod Reykjavik, var det læsset med helt nyt udstyr til brug for forskning. Forskere vil nemlig fremover via Dansk Center for Havforskning få mulighed for at søge om støtte fra Lauge Koch til deres undersøgelser i farvande omkring Grønland.

Forsvaret har været i dialog med havforskere i løbet af design af skibet og bl.a. sørget for, at der er plads og tilkoblingsmuligheder til forskningsudstyr, som gør skibet egnet til at kunne støtte mindre havforskningstogter. Dansk Center for Havforskning har derudover købt mobilt udstyr, som kan kobles på, når Lauge Koch der ellers har suverænitetshævdelse i Arktis som primær opgave, tager havforskere med ombord.

”F.eks. kan vi tilkoble vores mobile laboratorium, som er bygget i en container. Vi har også en A-ramme (en form for løftesystem) og to hydrauliske spil med over 3km wire på hver. Det gør, at forskerne kan udføre oceanografiske og geologiske undersøgelser”, forklarer Colin Stedmon, der er leder af Dansk Center for Havforskning, DCH.

Folk fra DCH har æret med til at installere udstyret på Lauge Koch ved Flådestation Frederikshavn. Nu går turen til Island, og undervejs skal en del af udstyret igennem de sidste tests, før sommerens første forskningstogter. I Reykjavik skal udstyret frakobles og opbevares, mens skibet patruljerer og fortager søopmålinger omkring Grønland. I august geninstalleres udstyret ombord på fartøjet, og de to første hold forskere får støtte til deres arbejde ved Grønlands østkyst.

”Vores erfaring er, at man altid skal teste på dybt vand, før man tager på togt. Det gælder om at spole så meget ud og ind og sørge for, at det hele kører rigtigt. Når der er flere km wire, kan der opstå problemer, og det skal helst ske på et testtogt, så der ikke spildes dyrebar forskningstid”, siger Colin Stedmon.

Om bord på Lauge Koch har Forsvaret installeret akustisk udstyr til at kortlægge bunden samt oceanografisk udstyr, som måler temperatur og saltindhold i havoverfladen. Data fra dette udstyr vil forskerne også få adgang til. Desuden er der installeret atmosfæriske censorer til avanceret måling af temperatur, luftfugtighed, vindhastighed og vindretning som kan bruges til forskning i gasudveksling mellem havet og atmosfæren.

Den forskning, der vil kunne foretages på Lauge Koch, er f.eks. geologiske undersøgelser, atmosfæriske undersøgelser og undersøgelser af fysiske, kemiske og biologiske aspekter i havvand. Dog er man begrænset til 10 forskere om bord, og man kan ikke foretage fiskeriundersøgelser, som de egentlige havforskningsskibe kan.

Der er en lang tradition i Danmark for, at Forsvaret arbejder sammen med havforskerne. Det kan ses bl.a. fra den sidste Galathea-ekspedition og en lang række af ekspeditionerne i Nordatlanten og omkring Grønland over de sidste 200 år. Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj er overvågnings- og suverænitetshævdelse, og myndighedsopgaver som eftersøgning, redningsopgaver, forureningsbekæmpelse og fiskeriinspektion. Men når det kan passes ind, er der mulighed for assistance til en lang række af civile opgaver bl.a forskning.

Forsvaret bestemmer, hvornår der er mulighed for forskningstogter, og disse vil ikke få fortrinsret frem for Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj. Derfor kan forskerne risikere at få aflyst et togt, hvis skibets planer ændres.

”Muligheden for at søge om forskningstid på Lauge Koch er et fantastiske supplement til dansk havforskning, og også et globalt set unikt eksempel på forsker-forsvar samarbejde. Men det løser ikke vores udfordringer med at udføre den forskning, som er nødvendig for at kunne anvende havets ressourcer på en bæredygtig måde. Dette samarbejde giver en rigtig fin platform for mindre togter, men DCH er ikke færdig med at arbejde for at forbedre vilkårene for dansk havforskning. Der er stadig brug for et nyt havforskningsskib i Danmark”, siger Katherine Richardson, bestyrelsesformand for Dansk Center for Havforskning.

Fakta om Dansk Center for Havforskning

Dansk Center for Havforskning, DCH, blev etableret 1. januar 2010 under Styrelsen for Forskning og Innovation. I 2017 overgik DCH til at være et tværgående center ejet af alle danske universiteter, GEUS og DMI.

DCH har sit sekretariatet hos Institut for Akvatiske Ressourcer, Danmarks Teknikske Universitet (DTU-AQUA). Bestyrelsesformand i DCH er Professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og næstformand er Lektor Peter Grønkjær (Aarhus Universitet).

DCH administrerer ansøgninger om forskningstid på Lauge Koch og en pulje fra Finansloven til skibscharter til havforskning. Ansøgningsfristen er 1. april hvert år for det efterfølgende år.

Kilde: Forsvaret

CBS-HD

Sponseret

CBS søsætter ny HD-uddannelse til Det Blå Danmark

Relateret indhold

07.09.2024Maritimedanmark.dk

Danmark skal have 20 naturnationalparker i havet

07.09.2024Maritimedanmark.dk

Nye øfærger klart dyrere end forventet

06.09.2024Maritimedanmark.dk

Studerende kræver gigantbeløb for krænkelser

06.09.2024Maritimedanmark.dk

Kommunikationsdirektør forlader Danske Rederier

05.09.2024Maritimedanmark.dk

Kinesisk containerskib sætter ny rekord

05.09.2024Maritimedanmark.dk

Fragtskib hævet efter et år på havbunden

05.09.2024Maritimedanmark.dk

Sanktioner stopper ikke russiske olietransporter

04.09.2024Maritimedanmark.dk

Scandlines havde en god sommer

Jobmarked

Se alle

Odense Havn

Souschef, til Salg - der brænder for salg og resultater

Er du en ambitiøs sælger, der er drevet af at skabe resultater med fokus på vækst og bæredygtig succes, samtidig med at du er en synlig leder? Kan du gøre en forskel for vores kommende og nuværende kunder på Odense Havn?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent i Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste

Har du passion for arbejdsmiljø, og kan du gøre en forskel for de søfarende i den danske handelsflåde? Hos Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste søger vi en engageret og erfaren arbejdsmiljøkonsulent, der blandt andet skal arbejde med forebyggelse af chikane og mobning.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

GENOPSLAG - Skibsfører til Endelavefærgen

Vil du være med til at sikre livsnerven til fantastiske Endelave? Kan du se dig selv som en del af en lille og sammentømret færgebesætning, der har tæt dialog med færgens brugere? Vi tørner ud 1 uge af gangen, og du får dermed rige muligheder for at nyde Endelaves enestående natur og sprudlende foreningsliv. Erfarne kollegaer og overfartslederen vil tilsikre et meget grundigt introforløb, og efter grundig oplæring skal du fungere som både skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.09.2024

Rohde Nielsen

Dredge Master for Komatsu PC 3000

Are you ready to take the helm at Scandinavia’s leading dredging company? With over 45 specialized vessels and units and a diverse crew of 400+ seafarers from over 10 nationalities, Rohde Nielsen is continuously growing and seeking new talent to lead our operations.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Rohde Nielsen

Maskinchef til Hydraulisk Gravemaskine på Ponton

Er du en erfaren entreprenør-maskinmekaniker som kunne tænke sig at prøve kræfter med at arbejde på vandet? Så læs her:

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.10.2024

MAERSK TRAINING

Skibskaptajn, maskinmester eller dual skibsofficer (Fuldtid/Deltid)

Er du passioneret omkring sikkerhed til søs, søredning og sejlads af små både? Er du motiveret til at dele ud af din viden og erfaring samt har mod på at lære mere om nye brancher såsom vind, olie og gas, hvor du kan bruge og udvide dit sikkerhedsfokus? Vil du arbejde som deltids- eller fuldtidsinstruktør på et bredt sortiment af kurser med udspring i det maritime? Hvis ja, så kig her, for så er du helt sikkert en god kandidat til at blive en del af vores instruktørteam.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

29.09.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark