Grønne ø-færger Made in Denmark

Hver dag året rundt pløjer godt 30 små ø-færger sig gennem bølgerne, for at sikre forbindelsen mellem de danske småøer og fastlandet. Øernes livsnerve bliver færgerne kaldt, for uden dem var det meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at fastholde bosætningen på øerne.

Føste designudkast. Foto: OMT

Fælles for langt de fleste af færgerne er, at de er bygget i en tid, hvor der ikke var så stor fokus på bæredygtighed, og hvor der heller ikke eksisterede brugbare alternativer til de dieselmotorer, der driver færgerne frem.

Som led i den grønne omstilling er en omfattende udskiftning af de små ø-færger - der typisk er kommunalt ejede og drevne - nu på vej. Staten har skubbet udviklingen i gang ved hjælp af grønne puljer, hvor kommunerne kunne hente op til 25 procent af anskaffelsesprisen som støtte.

For at lette processen har Færgesekretariatet, der er sat i verden for at (citat), udvikle et Standardfærge koncept, så kommunerne i stedet for at udvikle hver deres færge fra bunden kan anvende et fælles grunddesign, der så tilpasses kommunernes individuelle behov.

Færgerne er på mellem 500 og 1.000 bruttotons, kan medtage +300 passagerer, hvortil kommer en 30-40 biler.

Som noget nyt ejer kommunerne heller ikke færgerne, men leaser dem på 20-årige kontrakter af et konsortie, Danske Standardfærger, der er et samarbejde mellem Odense Maritime Technology og PensionDanmark.

I første omgang har fem kommuner indgået aftaler om bygning af en Standardfærge. Færgerne ventes at komme i EU-udbud til efteråret, og forventningen er at flere danske værfter vil byde ind på opgaven, og at danske udstyrsleverandører vil få en god bid af kagen.

Jan Fritz Hansen. Foto: Carsten Lundager

I de kommende år ventes yderligere fem, måske flere, Standardfærger at følge i kølvandet på de første. Men for at det sker, er det nødvendigt at staten kommer på banen.

”Vi mener at der skal nogle flere grønne puljer til. Som det er nu, kommer den næste grønne pulje først i 2028. Det er sent i forhold til at nå klimamålene i 2030”, siger Jan Fritz Hansen, sekretariatsleder i Færgesekretariatet, til Maritime Danmark.

”En anden udfordring er, at færger er meget kapitalintensive og derfor en stor økonomisk mundfuld for kommunerne. Staten har allerede anerkendt dette ved at undtage færgerne fra de særlige deponiregler. Vi kunne godt tænke os, at staten - i forhold til færgerne - kigger på de servicerammer og anlægslofter, kommunerne er underlagt. Som regelsættet er nu, kan de for nogle kommuner godt gå hen og lægge en dæmper på den grønne omstilling”, siger Jan Fritz Hansen.

Den første standardfærge ventes at ramme vandet i 2025.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Nye grønne færger til de danske småøer

Færgerne til de danske småøer er typisk af ældre dato og dieseldrevne. Som led i den grønne omstilling står de til udskiftning, med milliontilskud fra staten og EU. Modsat tidligere, hvor hver kommune eller overfart designede deres egen færge, anskaffes der nu Standardfærger finansieret af PensionDanmark. De første fem færger sendes i udbud i år. I de kommende år følger yderligere 5-10 færger. Flere danske værfter ventes at byde ind, men uanset hvor færgerne bygges, er der mulighed for store ordrer til danske udstyrsproducenter. 

Relateret indhold

03.04.2025Maritimedanmark.dk

Standardfærge udbud trukket tilbage

01.04.2025Maritimedanmark.dk

Maritime iværksættere: Kim Frei, Erik Hallgren, Jørgen Høegh og Jesper Høegh / Oquam

31.03.2025Maritimedanmark.dk

Maritim industri hilser flådeplan velkommen

30.03.2025Maritimedanmark.dk

Maersk-veteran ansat i nyoprettet top-stilling i Fayard

28.03.2025Maritimedanmark.dk

Odense Havn melder sig klar til at etablere en national skibsfabrik

27.03.2025Maritimedanmark.dk

Anbefalinger skal fremtidssikre Danmark som maritim stormagt

25.03.2025Maritimedanmark.dk

Nyt dansk konsortium vil bygge skibe til forsvaret - til hurtig levering

22.03.2025Maritimedanmark.dk

Dansk IT-koncern køber sig ind i det maritime marked

Jobmarked

Se alle

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen – Ferie/time-afløser

Sejerøbugtens Færger søger en maskinchef til Sejerøfærgen. Stillingen indebærer arbejde på en hyggelig færge med en uformel omgangstone blandt gode kollegaer. Der lægges stor vægt på anerkendelse af udført arbejde og inddragelse i færgens drift.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

14.04.2025

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

Skoleskibet Danmark

Teknisk Inspektør til Skoleskibet DANMARK

MARTEC søger teknisk inspektør til rederiet for Skoleskibet DANMARK MARTEC er i rivende udvikling og det Blå Danmark efterspørger endnu flere dygtige unge med en maritim uddannelse. Skoleskibet DANMARK sejler tre togter om året. Dertil kommer planlagte årlige vedligeholdelsesprojekter.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

16.04.2025

Sted

Digital course

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn
Kursus
Company Security Officer - STCW Standards (E-learning course)

The aim of this course is to provide the stipulated level of knowledge required for candidates training as a Company Security Officer (CSO) in accordance with the stated minimum requirements for the Issue of Certificates of Proficiency for Company Security Officers as specified in MSC/Crirc.1154. This course is developed in accordance with the International Maritime Organisation (IMO) Model Course 3.20.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (Adaptive) (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Disciplinary and Grievance (E-learning course)

This course will help you understand the typical process followed within the workplace when it comes to disciplinary and grievance. It will also provide you with some good practice that you, as a manager, can adopt in order to mitigate the need to invoke either of these procedures.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Display Screen Equipment (E-learning course)

This course contains information for the safe use of display screen equipment in the workplace and at home. It is suitable for everyone who uses this type of equipment and contains an assessment of the workstation. The assessment will give the user a full understanding of the potential hazards involved and how to assess whether or not they are at risk.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course