Titanic udstilling åbner i Tivoli
”Titanic – The Exhibition” giver et indblik i en række af de mennesker, som var ombord på Titanic, da det berømte skib sank natten mellem 14. og 15. april 1912. Mere end 200 originale genstande fra Titanic er med på udstillingen.
Der bl.a. mulighed for at se en mangemillionærs smoking, en tallerken fra restauranten på 3. klasse og et to kg tungt stykke kul fra maskinrum 1, hvor alle fyrbødere gjorde deres pligt til det sidste. En anden genstand er et par børnestøvler, der tilhørte en fireårig pige, Louise Kink, som overlevede forliset.
Ved indgangen får de besøgende udleveret en mp3-afspiller, som guider én rundt i udstillingen. Ved hver montre eller tableau får gæsten historierne på bl.a. dansk, svensk, tysk og engelsk. Flere steder undervejs er der audio- og videopræsentationer, hvor det ikke er svært at lade sig bevæge og leve sig ind i de sidste timer, inden skibet sank.
Både børn og voksne vender ofte tilbage til den store isklump, og det er ikke svært at forestille sig det mareridt, det må have været ombord. Den spanske udstilling, der tidligere har været vist flere steder i Europa, har været set af mere end 1.250.000 betalende gæster.
Blandt de mange beretninger i udstillingen finder man fortællingen om et svensk ægtepar, for hvem det ikke lykkedes at komme med i en redningsbåd fra Titanic. Ægteparret springer i vandet og svømmer ud til den vandfyldte redningsbåd. Manden kommer om bord, hvorimod hans kone er blevet for afkræftet af minutterne i det iskolde vand. De ombordværende forsøger at holde fast på hendes hånd, men hun må slippe grebet og synker i dybet. Manden er så svag, at han dør i redningsbåden. Da redningsbåden senere tages ombord på redningsskibet finder man konens vielsesring, som var faldet ned i bunden. Ringen kan ses på udstillingen.
I forbindelse med udstillingen bliver der en sektion, hvor fortællingen om nogle af de 14 danskere, som var ombord, kan ses. Kun to danskere overlevede skibsforliset. Den ene, Jenny Hansen, bosatte sig i Amerika. Den anden var 19-årige Karla Nielsine Christine Andersen fra Fyn, som havde betalt godt syv pund for at krydse Atlanten.
Det siges om hende, at hun aldrig senere sov natten mellem den 14. og 15. april. Hun blev oppe og havde den natkjole, hun bar den 14. april 1912, liggende fremme på sofabordet. Siden blev hun i 1980 begravet iført natkjolen.
På udstillingen kan de besøgende se billeder af Karla samt høre hende fortælle, da det er lykkedes at få fat i et enestående DR interview med hende, hvor hun beretter om natten, hvor hun, hendes forlovede og drømmen om Amerika gik ned med Titanic.
I forbindelse med udstillingen har Tivoli efterlyst danske effekter til brug i udstillingen. Det er lykkedes med stor succes. De besøgende kan bl.a. se et damelommeur af mærket Remontoir, som ifølge familien har tilhørt Hans Kristensen Givard. Han omkom i det iskolde vand, men uret blev fundet i hans lomme, da han blev fisket op af vandet. Uret er aldrig før blevet vist offentligt. Historiske eksperter er i gang med nærmere undersøgelser omkring ægtheden, men intet er afgjort endnu. Hvis uret, som har været i familiens varetægt i 99 år, er ægte, kan det sandsynligvis sælges for et kæmpe beløb.
Der er også en skillingevise lånt af Handels– og Søfartsmuseet på Kronborg. Man kan også se den originale udnævnelse af Hans Henrik Clausen til generalagent for White Star Line i Danmark, der gav tilladelse til salg af billetter til Titanic.
Den er personlig underskrevet af White Star Lines adm. direktør Joseph Bruce Ismay. Senere kommer der en vurderingsdag, hvor alle kan komme med ting der har relation til Titanic, og få dem vurderet.
Kilde: Tivoli
Se video af Titanic her :