Trods flere kvinder blandt ansøgerne til tekniske fag er udsigterne fortsat dystre
I en ny analyse peger Danske Maritime på, at udsigterne fortsat er dystre i forhold til antallet af unge, der søger ind på tekniske uddannelser. Men et lys i mørket er et stigende antal kvinder blandt ansøgerne, påpeges det i analysen.
Overordnet set ser situationen skidt ud for de maritime erhverv, der som andre brancher sukker efter flere med en teknisk uddannelse.
Danske Maritime peger i analysen på, at en socioøkonomisk fremskrivning fra DREAM for personer med en erhvervsfaglig uddannelse forudser, at arbejdsstyrken, står til at falde med 150.000 frem mod 2030.
“Også på andre områder har udviklingen været alarmerende i længere tid, for interessen for STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) har været for nedadgående i mange år. Det betyder, at der bliver længere mellem fx ingeniører inden for flere vigtige retninger. Ifølge IDA vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater inden for ingeniørvidenskab, teknik og it. På det maritime område har det desuden i en årrække været et problem, at det simpelthen ikke var muligt at blive undervist i visse maritimt specialiserede fag på landets universiteter – på trods af, at den danske maritime industri årligt ville kunne aftage i omegnen af 100 nyuddannede ingeniører med maritime specialer,” skriver vicedirektør, Cecilie Lykkegaard, Danske Maritime i analysen.
Men der er også lyspunkter.
"Hvis vi kigger konkret på nogle af de maritime uddannelser, ser vi faktisk en tendens til, at flere kvinder kigger vores vej. Således kunne de maritime uddannelsesinstitutioner for nyligt melde om en fremgang i antallet af optagne kvinder på hele 67 pct. fra 2022 til 2023. Det er noget, der vækker glæde i den maritime industri, som har brug for alle de talenter, vi kan få – kvinder som mænd og alt derimellem.
Indrømmet, tallet viser en tendens, hvor vi er gået fra få til flere kvinder – men stadig ikke mange. Alligevel er tendensen klar, også når man dykker lidt længere ned i tallene. Og de vidner om en branche – og en række uddannelser – i udvikling,” skriver Lykkegaard.
Større optag på STEM-uddannelser
Også optaget på videregående STEM-uddannelser går den rigtige vej med en stigning på 5 pct., mens optaget på IT-uddannelser er steget med 10 pct., mens 11 pct. flere har søgt ind på civilingeniøruddannelsen i forhold til sidste år.
“Noget andet, vi også glæder os over hos Danske Maritime, er etableringen af flere nye maritime uddannelsesmuligheder. Den ene er allerede kort nævnt længere oppe, nemlig MARTEC’s nye skibsingeniøruddannelse i marine konstruktioner og skibsteknik. Danske Maritime har fulgt uddannelsens tilblivelse tæt og samarbejder med MARTEC om at sikre uddannelsen mest mulig succes. Blandt andet ved at stille en praktikpladsgaranti til alle de studerende, der vælger at starte på uddannelsen. Håbet er, at den nye uddannelse vil vokse og blive et populært valg for unge med tekniske og maritime ambitioner,” hedder det i analysen.
Du kan læse hele analysen fra Danske Maritime HER.
-emte