Dårlig mad og hygiejne i småskibsfarten
I det nummer af fagbladet Søfartens Ledere der netop er udkommet, stilles der blandt andet skarpt på mad og køkkenhygiejne i småskibsfarten. Og ud fra artiklen at dømme, ser det ikke for godt ud.
Ifølge fagbladet Søfartens Ledere, er det - på de små skibe - ofte besætningen selv, som skal sørge for både indkøb, madlavning og rengøring, uden at have nogen som helst forudsætninger for at gøre det.
”Når vi selv skal betale for kosten, så ender det ofte med at blive den laveste fællesnævner, der slår igennem. Det betyder indkøb af billige og dermed ofte usunde fødevarer, da fedt som bekendt er billigere end kød”, siger Ulrik Bollerup, kaptajn på slæbebåden VF-Neutron fra det svenske energiselskab Vattenfall, til fagbladet Søfartens Ledere.
”I øjeblikket ligger vi i gennemsnit på 50 kroner pr mand pr dag, og det er et niveau, hvor alle kan være med”, siger skipperen.
”Vi skal selv stå for indkøb, og det er virkelig et stress moment for mig. For selv om assistenterne siger, de har skrevet lister og har styr på, hvad der skal bestilles af proviant, så skal jeg som regel selv fare rundt og tjekke det. Hvis vi fx skal ud og være 10 dage i søen, er det ret vigtigt, at vi ikke løber tør for basale fødevarer, og det er i sidste ende mit ansvar”, siger Ulrik Bollerup.
Det, der bekymrer skipperen endnu mere, er hygiejnen, og her mener han, rederiet burde gøre noget mere for at leve op til deres ansvar.
”De to assistenter, der står for kabyssen, har jo slet ingen forudsætninger for korrekt håndtering af råvarer, opbevaring af tilberedt mad – for slet ikke at tale om basal rengøring. De har ikke en gang været på et hygiejnekursus, og i disse dage kan vi jo se, hvor galt det kan gå med madforgiftning, så er det tæt på at være uforsvarligt, at det foregår sådan”, siger Ulrik Bollerup til fagbladet.
”Rederiet siger så, at det kan være en meget god ide at sende assistenterne på kursus, men foreløbig er der ikke sket noget som helst”.
Kilde: Fagbladet Søfartens Ledere