FN advarer: Udledningen fra skibsfarten kan eksplodere
Hvis indsatsen for at nedbringe udledningerne fra skibsfarten globalt glipper, kan de stige til 130 pct. af niveau i 2008 i 2050. Og det vil koste tusindvis af milliarder at nå IMO´s mål om en netto-nul udledning “tæt på” 2050.
Det er gået den forkerte vej med skibsfartens udledninger i de sidste årti, hvor udledningerne af drivhusgasser er steget med 20 pct., understeger FN´s handels- og udviklingsagentur, UNCTAD i sin netop udkomne rapport om maritim transport.
Det gælder også for danskejede skibe, hvor udledningen i perioden er steget med godt 19 pct.
En enorm indsats er nødvendig for at vende udviklingen. Og det vil koste mellem 56 mia. kr og små 200 mia. kr. årligt frem til 2050 at dekarbonisere verdens skibsflåde, estimerer UNCTAD.
Men kræver endnu større investering at sikre den nødvendige infrastruktur til produktion af CO2-neutrale brændstoffer. Her vurderer UNCTAD, at der er behov for investeringer på mellem 200 og 630 mia. kr. Hvert år frem mod 2050.
Det enorme investeringbehov kan ikke mindst skabe problemer for udviklingslandene, der samtidig ofte er dem, der rammes hårdest af klimaforandringerne og har størst brug for maritim transport til deres handel og økonomiske udviklingsmuligheder, påpeger rapporten.
Men samtidig advarer rapporten om, at en manglende indsats kan føre til, at udledningen af drivhusgasser fra den globale skibsfart i 2050 kan være steget til 130 pct. af niveauet i 2008.
UNCTAD opfordrer til, at der bliver indført en universel regulativ ramme
Klare regler vil hjælpe med at fjerne en stor del af den usikkerhed, som verdens skibsejere står over for, hvoraf mange er ved at forny deres aldrende flåder, mener UNCTAD.
Ved begyndelsen af 2023 var verdens kommercielle skibe i gennemsnit 22,2 år gamle, mens mere end halvdelen af den globale flåde var over 15 år gammel.
"Dette er en udfordring og en mulighed," siger chefen for UNCTAD, Rebeca Grynspan, og påpeger, at det kan give incitament til at bygge mere bæredygtige skibe.
Men givet den nuværende mangel på klarhed omkring reguleringer og incitamenter til at skifte til alternative brændstoffer og grønne teknologier, kan skibsejere, der har brug for at forny deres flåde, også vælge gammeldags skibe, der kan sejle på havene i årtier, lyder advarslen fra UNCTAD.
Rapporten understreger, at omkostningerne ved ikke at gøre noget, vil være langt større end de påkrævede investeringer.
Udover renere brændstoffer skal industrien også hurtigere tage digitale løsninger som kunstig intelligens og blockchain i brug for at forbedre både effektivitet og bæredygtighed.
-emte