Kommunale navigatører vil ud af FOA
FOA fastholder, at de har overenskomst og forhandlingsret for de kommunalt ansatte navigatører i de danske småfærger. Et tilhørsforhold, som en helt ny opgørelse viser, at størstedelen af navigatørerne ikke ønsker.
"Der er cirka 200 navigatører i de danske småfærger - og ud af dem er der kun ca. 70 alene medlem af FOA-medlemmer. Resten står i Søfartens Ledere eller har dobbeltmedlemskab", siger Jens Hedegaard, der er overfartsleder på Aarøsund-overfarten og valgt til flere faglige poster i FOA lokalt og centralt
"Det ville klæde Dennis Kristensen (forbundsformand i FOA), hvis han ville respektere, at vi ikke ønsker at flytte fagforening. Han vil ikke få 30 glade medlemmer - og han vil heller ikke få kontingentpengene - for vi flytter ikke vores medlemskab!", så klar er meldingen fra Ærøfærgernes talsmand Torben Meirum, der i forlængelse af kommunalreformen er på vej over i kommunalt regi.
"Jeg kan kun opfordre mine kollegaer i egen og andre færger til at melde sig ud af FOA og ind i Søfartens Ledere, så vi kan blive behandlet, som det vi er, nemlig søfolk og ikke sammenlignet med sosu'er, buschauffører og pedeller, der jo er helt andre faggruppe", siger Søren Nielsen, chefskipper på genvejsfærgen mellem Hardeshøj og Ballebro:
"Jeg håber - som de fleste af mine kolleger - at overenskomst og forhandlingsret overgår til Søfartens Ledere. Det er der, vi hører hjemme".
Direktør i Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn. håber på, at Søfartens Ledere og FOA igennem en ordentlig dialog kan finde en smidig og god løsning, så navigatørerne i småfærgerne kan komme over til kollegerne i Søfartens Ledere:
"Vi vil meget gerne strække hånden ud og finde en god løsning for navigatørerne i småfærgerne", siger Ganzhorn.
"Det er hos os de naturligt hører til. Og som jeg ser det, må det være i alles - både navigatørerne, organisationernes og arbejdsgiverens interesse - at medlemmerne står i den organisation, hvor de fagligt hører hjemme, og hvor de mener, at deres interesser bliver bedst varetaget".
I FOA er man ikke enig.
"Vi er af den helt klare overbevisning, at kommunalt ansatte søfolk er bedst tjent med at være medlem af en fagforening som har størst indflydelse i landets kommuner. Som kender arbejdsgiveren indgående, sidder med i alle besluttende organer og løbende er i kontakt med såvel kommunens administrative- som politiske ledelse", siger Reiner Burgwald
sektorformand FOA - Fag og Arbejde.
FOAs sektorbestyrelsen er af den opfattelse, at enhver faggruppe, der gennem uddannelse eller p.g.a. større krav til uddannelse, kan skabe rammerne for at overgå til en overenskomst med bedre løn- og ansættelsesforhold end de, der er aftalt i henhold til overenskomsten FOA i dag har med arbejdsgivermodparten, skal have mulighed for dette.
"Det Søfartens Ledere ønsker er, at overtage FOA's overenskomst med KL for kommunalt ansat maritimt personale. Det kaldes strandhugst og det bliver ikke med FOA's billigelse". Siger Burgwald.
Kilde: Søfartens Lederes