Overvågningen fortsætter: Nu med nyt patruljeskib
Det kinesiske fragtskibet, der sættes i forbindelse med kabelbrudet i Østersøen, ligger fortsat for anker i Kattegat. Nu har et andet patruljeskib taget over. Et forvredet anker på skibet giver anledning til spekulationer.
Patruljeskibet P523 Najaden overtog sent torsdag eftermiddag overvågningen af det kinesiske skib fra P525, viser data fra Vesselfinder. Forsvaret har fortsat ingen kommentarer til situationen.
Optagelser af skibet, som DR har foretaget viser, at skibets ene anker er beskadiget.
“Ankerfligene er blevet vredet på en eller anden måde, der gør, at de ikke længere er parallelle,” siger orlogskaptajn Jens Wenzel Kristoffersen, der er forsvarsanalytiker ved Nordic Defence Analysis.
Han siger videre, at det er umuligt at vide, hvornår det er sket, men at det har krævet stor kraft.
De svenske myndigheder har undersøgt skaderne på det ene af de to kabler, der blev sat ud af kraft søndag, men holder fortsat resultatet af undersøgelserne for sig selv, mens undersøgelserne af skaderne på det andet kabel er i gang.
Både svenske, tyske og finske myndigheder er i gang med efterforskninger og mistænker alle, at sabotage er årsagen til skaderne på datakablerne.
Det kinesiske skib Yi Peng 3 er i søgelyset, fordi det befandt sig over datakablerne i Østersøen i samme tidsrum, som kablerne blev ødelagt.
Der er fortsat ingen oplysninger om, hvorvidt myndighederne har været om bord på skibet, der siden tirsdag har ligget for anker midt i Kattegat.
Og myndighedernes nærmest totale tavshed situationen omkring skibet giver anledning til spekulationer.
Da skibet befinder sig uden for dansk territorialfarvand, men i den danske økonomiske zone, som betragtes som internationalt farvand, kan det i princippet ikke tilbageholdes af de danske myndigheder.
Men alt tyder på, at det alligevel er det, der er sket, mener Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
“Man har derfor formentligt haft en særlig hjemmel til at standse skibet. En mulighed, som måske kunne ligge til grund, er en kabelkonvention fra 1884. Ja, den er gammel, men hvis ikke man anser den som forældet, så er den fortsat gældende. Men jeg tør ikke sige, om det er den, man har brugt,” siger militæranalytikeren til Jyllands-Posten.
Kina har ligesom Rusland afvist at have noget med kabelbruddet at gøre.
-emte