Test af maritimt brændselscellesystem på grøn metanol er en succes
Med en succesfuld test af det første 200 kW HT PEM-brændselscellesystem nogensinde, er en vigtig milepæl nået i forhold til at bringe ny teknologi i spil, der vil fremme dekarboniseringen af den maritime industri.
Efter måneders forberedelse kan Blue World Technologies offentliggøre den succesfulde test af verdens første 200 kW højtemperatur PEM-brændselscellemodul. Testen er gennemført i de nyetablerede testfaciliteter, der ligger i forbindelse med fabrikken i Aalborg, hvor brændselscellerne til systemet produceres. Den indledende test er gennemført med flotte resultater, som har overgået forventningerne til systemets ydeevne.
Med en elektrisk virkningsgrad på op til 55 procent, når man når et kommercielt stadie, vil brændselscellesystemet typisk give en brændstofbesparelse på 20-30 procent, hvilket muliggør en omkostningseffektiv anvendelse af grønne brændstoffer. Derudover giver brændselscellesystemet mulighed for op til 100 procent kulstoffangst til både udnyttelse i produktionen af grønne brændstoffer samt til lagring.
“Dette er et stort gennembrud inden for den grønne omstilling af den maritime industri, og med testen af vores 200 kW-system beviser vi, at HT PEM-brændselscelleteknologien har potentialet til at være en af nøgleteknologierne til at dekarbonisere de sektorer, der er svære at omstille. I løbet af testperioden har vi med succes valideret vores systemopsætning med methanol-brændstofprocessoren, de serieforbundne brændselscellestakke samt støttesystemerne omkring brændselscellerne”, forklarer Dennis Naldal Jensen, Chief Technology Officer hos Blue World Technologies.
Det første pilotsystem er et 1 MW system til strømproduktion ombord. Systemet vil blive installeret på et af A.P. Møller - Maersks store dual fuel methanol-forberedte skibe og installationen ombord er forventet i løbet af H1 2026.
”Efter at have arbejdet med brændselscelleteknologi i mere end 20 år, er det fantastisk for os at nå dette stadie af teknologiudviklingen, hvor vi med disse store systemer kan levere et stærkt alternativ til en industri, der er meget afhængig af fossilbaserede teknologier”, siger Anders Korsgaard, medstifter og administrerende direktør hos Blue World Technologies og fortsætter:
”Mærsk er den globale frontløber, når det kommer til dekarbonisering af den maritime industri, og vi er meget glade med samarbejdet om det første 1 MW pilotsystem, og vi glæder os meget til at få systemet ud at sejle”.
Ordren på pilotsystemet blev efterfulgt af en ventureinvestering fra Maersk Growth – venturedelen af A.P. Møller - Maersk – hvor de i slutningen af 2023 deltog i en præ-C-runde på 82 millioner kroner sammen med Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Cycle Group og andre nye og eksisterende aktionærer. Med det store potentiale i HT PEM-brændselscelleteknologien følger de udviklingen og testen af systemet tæt:
”Som investor i Blue World Technologies er vi glade for at følge fremgangen i systemudviklingen, og vi deler holdets begejstring for den vellykkede test af 200 kW brændselscellesystemet. Den maritime industri har brug for flere nye teknologier og veje for at nå sine netto-nul-mål, og højtemperatur PEM-brændselscelleteknologi er meget lovende ved at finde en balance mellem den høje elektriske effektivitet, størrelse og belastningsjustering. Dette er et godt eksempel på, hvordan vi kan understøtte innovation gennem både investering og partnerskab", forklarer Alex Smout, Investment Director ved Maersk Growth.
Læs også: Store cyberangreb kan skabe kaos i vores hverdag
Blue World vil i første omgang levere systemer til hjælpekraft og forventer, at deres maritime system vil nå et kommercielt niveau i 2027. På sigt vil virksomheden kunne levere multi-megawatt fremdriftssystemer til den globale skibsfart, hvilket er der brændselscelleteknologien vil have den størst mulige påvirkning på både miljø og klima.
Kilde: Blue World Technologies
/ PiB