CIA advaret om sprængning af Nord Stream
Tre måneder før der detonerede sprængladninger ved Nord Stream 1 og 2 gasledningerne i Østersøen, advarede Hollands militære efterretningstjeneste CIA om, at ukrainsk militær planlagde at ødelægge Nord Stream forbindelsen.
Det skriver The Times og flere internationale medier på baggrund af oplysninger fra den hollandske TV-station NOS, der sammen med Nieuwsuur og tyske Die Zeit og ARD, har gravet oplysningerne frem.
Ifølge oplysningerne advarede USA Ukraine mod at sprænge Nord Stream.
Hverken den hollandske regering eller CIA ønsker at kommentere oplysningerne, mens en talsmand for den ukrainske regering afviser at Ukraine havde noget med sprængningerne at gøre.
Danmark indgik tirsdag en aftale med flere partnere i det britisk ledede Joint Expeditionary Force samarbejde om at styrke overvågningen af kritisk infrastruktur på havbunden.
”Lige nu oplever vi, at Rusland tilsyneladende er i gang med at kortlægge kritisk infrastruktur ikke bare i dansk farvand, men også hos vores allierede. Det indikerer, at Rusland kan være parat til i værste fald at udføre sabotage mod vores kritiske infrastruktur. På dagens møde har JEF-landene understreget viljen til at sikre sikkerhed og stabilitet i vores region, herunder at samarbejde mod hybride trusler”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
JEF-landene vil helt konkret styrke indsatsen med at dele efterretninger og ISR-informationer om mulige maritime trusler for at sikre et fælles opdateret sikkerhedsbillede af landenes farvande. Tilsvarende vil JEF-landene samarbejde tæt for at koordinere tilstedeværelse i de respektive farvande. Tiltagene skal ske i tæt samarbejde med NATO.
Joint Expeditionary Force
Deltagerlandene i JEF er Storbritannien, Norge, Sverige, Finland, Island, Nederlandene, Estland, Letland, Litauen og Danmark. Samarbejdet er etableret i forlængelse af NATO topmødet i Wales i 2014 som en del af NATO’s Framework Nations koncept, der har til formål at fremme regionalt samarbejde mellem de europæiske allierede. JEF opnåede Full Operational Capability (FOC) i 2018.
JEF er siden dets oprettelse blevet et værdifuldt redskab til regionalt samarbejde; hovedsageligt en ramme for militært samarbejde, der komplementerer NATO, men også en politisk platform, der bl.a. kan benyttes i forhold til trusler og i situationer, der falder under tærsklen til krig.
JEF anvender NATO standarder og doktrin og har til formål at kunne komplementere NATO's aktiviteter.
Deltagerlande
Storbritannien
Norge
Sverige
Finland
Island
Nederlandene
Estland
Letland
Litauen
Danmark