Danmark: Både land og vand stiger
Stigende vandspejl i verdenshavene kommer måske til at gå mindre ud over Danmark end først antaget. Årsagen er, at dele af Danmark stadig er i gang med at hæve sig efter den sidste istid.
I den nordlige del af landet har Danmark løftet sig med hele 20 centimeter de seneste 100 år, mens den sydvestlige del af landet slet ikke hæver sig. Derfor findes de største havstigninger også her, for eksempel i vadehavet ved Esbjerg, hvor havet, ifølge tal fra Kystdirektoratet, er steget med cirka fem millimeter om året i perioden fra 1993 til 2003. Det skriver Ingeniøren.
Forklaringen skal findes tilbage i istiden, hvor isen lå som en dyne over Danmark og trykkede landet ned. I øjeblikket foregår der en såkaldt isostatisk landhævning, efter at isen er forsvundet, og landet rejser sig igen.
Oplysningerne fremgår af en ny ph.d.-afhandling på DMI skrevet af forsker Kristine Madsen. Afhandlkingen konkluderer, at Danmark indtil videre er gået fri af de store havstigninger, fordi dele af landet rejser sig hurtigere, end vandet stiger.
Et nyt forskningssamarbejde mellem DTU Space, Kort- og Matrikelstyrelsen, Danmarks Metrologiske Institut (DMI), Kystdirektoratet og Farvandsvæsenet skal nu afdække, hvilke faktorer der indvirker på havets stigning.
Ifølge FN's klimapanel er havet steget med 1,8 mm per år i det 20. århundrede, men er tiltaget til 3,1 mm per år i perioden fra 1993 til 2003. I en opdatering til klimapanelets seneste rapport lyder konklusionen, at havet vil stige mindst en meter inden 2100.
Kilde: ing.dk