Dansk satellit spotter flere skibe i Arktis
Den danske satellit AAUSAT3, der blev opsendt fra en rumstation i Indien for13 dage siden, fungerer perfekt. Satellitten passerer forbi polerne hver halvanden time, og det giver en langt bedre overvågning af skibstrafikken end hidtil.
Satellitten har en avanceret modtager om bord, som opfanger de signaler skibenes AIS-bokse udsender med få sekunders mellemrum om kurs, hastighed og position. Satellitens avancerede teknik gør det muligt at registrere skibe, som tidligere ikke ville blive set
Hvert skib lytter på AIS-frekvenserne og udvælger tidspunktet for egne transmissioner, men på grund af Jordens krumning kan et skib kun opfange signaler op afstande op til 60-100 km. Det er rigeligt til, at skibenes systemer spotter hinanden.
Men kan skibene ikke se hinanden på grund af Jordens krumning, så kan AIS-boksen ikke se, hvilke AIS-tidskoder, der er i brug. Den risikerer derfor at vælge et tidspunkt, der allerede bruges lidt længere væk.
”En enkelt AIS-modtager monteret på en satellit i cirka 800 kilometers højde kan som udgangspunkt ikke skelne to skibe fra hinanden, hvis skibene ’taler i munden på hinanden”, siger Omar Frits Eriksson. kontorchef og svagstrømsingeniør fra Søfartsstyrelsen.
”Men AAUSAT3 har netop en meget fleksibel SDR-baseret AIS-modtager om bord, som kan udnytte det faktum, at hvis skibene er langt nok fra hinanden, vil deres dopplerskift være forskelligt, set fra satellitten” siger Eriksson.
”Derfor kan den i mange tilfælde modtage transmissioner, som er udsendt på samme frekvens og på samme tidspunkt og på baggrund af dopplereffekten adskille dem”.
AAUSAT3 er et fællesprojekt mellem Søfartsstyrelsen og Aalborg Universitet.
Kilde: Ingeniøren