DSV køber en fjerdel af aktierne i DFDS
Transportfirmaet DSV, der allerede for otte år siden købte DFDS vognmandsforretning, køber sig nu også ind i rederiet. Der sker gennem et aktieswop med JL-Fondet, hvor DSV erhverver knap halvdelen af Fondets bestemmende aktiepost i rederiet, mod at give Fondet en aktiepost på 5,5 procent i DSV.
"Visionen er at genskabe det system, som fungerede indtil 2000, da DSV købte landtransportdelen ud af DFDS. Vi vil således fremover igen kunne tilbyde kunderne et bedre produkt med transport fra A til Z, hvad enten den går over land eller sker med skib," siger DSV's topchef, Jens Bjørn Andersen til business.dk.
Der bliver byttet aktier i stor stil, men der kommen ingen penge på bordet, når DSV overtager en bid på godt en fjerdel af aktierne i det børsnoterede rederi DFDS.
"Det giver god mening - især i en krisetid - at læne sig op ad hinanden. Nu har vi en konkret, økonomisk interesse i at gå efter større volumener til DFDS, som er vores største kunde, og vi er deres største leverandør". siger Kurt Larsen til borsen.dk.
DSV klarer handlen ved at give JL-Fondet, der indtil nu har været eneejer af en bestemmende aktiepost på 56 procent af det børsnoterede rederi i DFDS, 11.083.724 nyudstedte aktier i DSV. Svarende til en 5,5 procent af aktierne i DSV, og en børsværdi på knap 665 millioner kroner.
Til gengæld får de mange aktier får DSV så 45 procent af aktierne i et nyoprettet selskab, Vesterhavet-DSV Holding, der vil eje den fælles aktiepost på 56 procent i rederiet DFDS, Tilmed sætter DSV sig på bestyrelsesformandsposten i det nye holdingselskab de første to år.
Parterne vil i henhold til en indgået aktionæroverenskomst få lige stemmeret i det nye holdingselskab.
DFDS forbliver børsnoteret, og der fremsættes ikke købstilbud i forbindelse med transaktionen, idet transaktionen ikke medfører et børsretligt kontrolskifte i DFDS.
"DFDS er en virksomhed med stærke ruter og dygtige medarbejdere. Vi glæder os til tage et ansvar for at bringe virksomheden endnu længere, så vi og de øvrige aktionærer kan få et tilfredsstillende afkast på vores investering. Samtidig byder jeg naturligvis Vesterhavet A/S velkommen som ny aktionær i DSV og glæder mig til samarbejdet også på den front", siger DSVs administrerende direktør Jens Bjørn Andersen.
Parterne vil tillige så vidt muligt at understøtte DFDS' muligheder for at deltage i den fortsatte branchekonsolidering.
"Det er klart, at vi vil tjene penge, men vi kommer ikke med en skarp kniv. Det er slet ikke vores stil. Vi ved, hvad vi har købt, og vil nu gøre DFDS bedre og stærkere," siger Kurt Larsen til borsen.dk.
Transaktionen vil, ifølge de to selskaber, forstærke det eksisterende kundeforhold mellem DSV og DFDS om brug af DFDS' søbaserede fragtruter til DSVs roadaktiviteter.
Sammen vil DFDS og DSV, særligt på full- og partload, kunne udvikle og udnytte DFDS' Ro-Ro rutenet bedre og dermed øge fragtvolumenerne hos såvel DFDS som DSV. Herved flyttes flere volumener fra motorvej til skib, hvilket industrielt og miljømæssigt er en mere hensigtsmæssig produktionsform.
"I dag kører der mange lastbiler hele vejen gennem Europa, som i stedet kunne sejles med skib," siger Jens Bjørn Andersen til business.dk, men understreger, at miljølhensyn trods den megen fokus på klima ikke er hovedårsagen til, at der nu, knyttes tætte ejermæssige bånd mellem de to virksomheder.
DFDS er hårdt ramt af finanskrisen, og rederiet måtte sidste år nedjustere forventningerne til resultatet hele to gange.
Kilde: DSV, business.dk og borsen.dk