Estonia-overlevende ønsker ny undersøgelse
Overlevende passagerer og efterladte familiemedlemmer fra Estonias forlis i 1994, der kostede 852 af de 989 om bord livet, forsøger nu at få iværksat en ny undersøgelse af årsagen til den værste skibskatastrofe i fredstid i Østersøen.
Regeringen i Estland siger, at den nu vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal afgøre, hvad det næste skridt skal være efter henvendelsen fra de overlevende og pårørende til ofrene.
“Ofrenes familier har ansøgt om yderligere undersøgelser af Estonias forlis, og før vi kan give dem et substantielt svar, ønsker vi at førende eksperter skal give en vurdering af en mulig ny undersøgelse og de dertil knyttede omstændigheder,” hedder det i en udtalelse fra regeringen.
Arbejdsgruppen, der har deltagelse af landets topministre, etableres i kølvandet på en beslutning i oktober fra retten i Tallinn, der forpligtede den estiske regering til at reagere på en anmodning fra svenske statsborgere om at indlede en administrativ procedure for at genåbne efterforskningen af forliset.
Estonia sank natten til den 28 september 1994 i hårdt vejr på vej fra Tallinn til Stockholm. En undersøgelsesrapport konkluderede efterfølgende, at skibets bovport var for svag i sit design og derfor blev revet løs.
De overlevende fik erstatning fra ejeren af skibet, men sidste år tabte de deres sagsanlæg mod Meyer Werft og Veritas ved en fransk domstol.
Et forsøg med en naturtro model af Estonia blev gennemført i 2008 og det bekræftede en teori fra et internationalt panel af forskere fra Sverige, Skotland og Holland, der gik ud på, at en ganske bestemt rækkefølge af hændelser fik skibet til at synke.
Først blev bovporten revet løs, og derpå åbnedes en rampe til bildækket, så vandet kunne strømme ind. Derpå begyndte skibet at krænge til siden, mens det svingede rundt i en halvcirkel, til det vendte op imod vinden.
Liggende på siden begyndte færgen at tage vand ind gennem luftventiler og knuste ruder, indtil den til sidst tippede rundt og sank med agterenden først.
Det var eksperternes teori og den blev bekræftet ved forsøget.
Kilde: World Maritime News