Et innovativt bidrag til et renere havmiljø

I samarbejde med Danske Maritime stiller Maritime Danmark i den kommende tid skarpt på en række af de ildsjæle, der kaster al deres viden og energi ind i, at skabe nye innovative virksomheder i den maritime industri.

Foto: Flex Feb

FLEX-FEB ApS er en iværksætter virksomhed, som har hjemme i Marstal og er grundlagt af Jens Walther. Virksomheden har udviklet en ny type fleksible miljøpramme, der på en effektiv måde bekæmper olieforurening og samtidig renser det oliefyldte vand for olie, som efterfølgende kan genanvendes. Særligt på lavt vand er prammen effektiv.

Hvorfor valgte du at springe ud som iværksætter?

”Jeg valgte ikke at blive iværksætter. Det skete som en naturlig følge af en proces. Jeg havde udarbejdet et nyt konceptuelt grundlag til bekæmpelse af olieforurening til søs, og det koncept byggede bl.a. på en miljøpram. Det var derfor naturligt at prøve at skitsere en miljøpram, der kunne understøtte konceptet, og det ledte til et ønske om at prøve at realisere visionen om en mere samfundsøkonomisk metode til bekæmpelse af olieforurening til søs. Sådan blev jeg iværksætter”, siger Jens Walther.

Hvilke udfordringer er du stødt på i din tid som iværksætter?

”Der er mange udfordringer ved at blive iværksætter, men det er man heldigvis ikke klar over, når man starter. Så var man aldrig gået i gang. Men jeg var nok også drevet af, at jeg gerne ville afprøve, om de kompetencer og erfaringer, jeg havde tilegnet mig i mine 40 år som offentligt ansat, også kunne bære i den private sektor”.

Umiddelbart skulle man tro, at de produktmæssige udfordringer er de største, men det var ikke været tilfældet for FLEX-FEB. Det har helt klart været de administrative og økonomiske udfordringer, der har fyldt mest.

”De produktmæssige udfordringer, som der dog også har været mange af, har givet visse designmæssige udfordringer. Det skyldes, at det containerformat, vi har valgt til miljøprammen, er en afgørende faktor, ligesom vi besluttede, at miljøprammene skal kunne stables (..)

De administrative opgaver og økonomiske udfordringer har til gengæld været et rent helvede. Som iværksætter er man tændt af den hellige ild, og man ønsker at bruge sin tid på design og udvikling af sit produkt og ikke på administration. Men det bliver man nødt til”, siger Jens Walther.

Foto: Flex Feb

FLEX-FEB blev grundlagt i januar 2020. Jens' inspiration kom fra hans tid som leder i Søværnet:

”Ideen til den fleksible miljøpram stammer fra dengang, jeg var chef for søværnets 1. eskadre i Frederikshavn og havde ansvaret for at opstille havmiljøberedskabet til søs i Danmark. Det gav anledning til at udvikle et helt nyt koncept for bekæmpelse af olieforurening til søs, og kerneproduktet i det koncept er den fleksible miljøpram. Som iværksætter er finansiering ofte en udfordring, og derfor vil jeg også gerne nævne, at vi aldrig var nået hertil, hvis det ikke var for støtte fra Miljøstyrelsen (MUDP), Innovationsfonden (Innobooster) samt et lån fra Den Danske Maritime Fond på nogle gunstige vilkår”, siger Jens Walther.

Virksomhedens kerneværdier, der inkluderer synlighed, tillid, ansvarstildeling og medinddragelse, præger samarbejdet med mere end 25 underleverandører. Jens Walther understreger, at det er en prioritet for ham, at FLEX-FEB primært benytter danske underleverandør. Søby Værft, der er den primære samarbejdspartner, har været afgørende for udviklingen af den første prototype.

”Vi var aldrig kommet i mål uden deres assistance og professionalisme. Der har tilsvarende været rigtig god sparring med andre underleverandører i den maritime industri”, siger Jens Walther.

FLEX-FEBs fleksible miljøpramme er designet til at opsamle olieforurenet vand, filtrere det, lede det rensede vand tilbage i havet og opbevare olien, indtil den kan pumpes over i et tankanlæg og genanvendes. Den fleksible miljøpram er 100 procent effektiv, da filtreringen finder sted i selve miljøprammen.

Hvilken innovativ eller unik tilgang har virksomheden bragt ind i branchen?

”Den patenterede fleksible miljøpram er en opfindelse, der introducerer en helt ny måde at bekæmpe olieforurening til søs på. Miljøprammen har en størrelse som en 20´ container, så den er ikke større end, at den kan bygges på selv små værfter, hvis de behersker teknikken med at svejse tynde aluminiumsplader. Potentialet for fleksible miljøpramme er stort, ikke bare i Danmark, men også på den europæiske scene, så potentielt er der også en del arbejdspladser i den danske maritime industri”, siger Jens Walther.

Foto: Flex Feb

FLEX-FEB har været medlem af Danske Maritime siden januar 2021, hvor virksomheden også lejede kontorplads hos organisationen. En særlig mulighed hos den maritime industris brancheorganisation, etableret for at tilbyde både sparring, fællesskab og ekstra opbakning til iværksættere.

"Medlemskabet af Danske Maritime har været til rigtig god gavn for FLEX-FEB. Både fordi vi fik lejlighed til at mødes med andre maritime startups, og fordi alle Danske Maritimes medarbejdere lige fra direktøren til sekretæren altid har været meget imødekomne, tilgængelige og hjælpsomme. Både med hjælp til konkrete problemer og god sparring, når ideer og strategier skulle testes", siger Jens Walther.

”Det er FLEX-FEBs primære mål at blive leverandør af fleksible miljøpramme til de myndigheder, der har sektoransvaret for bekæmpelse af olieforurening til søs, og det er Søværnet og Beredskabsstyrelsen. Fleksible miljøpramme kan virkeliggøre den politiske ambition om, at de kommende patruljeskibe også skal kunne løse havmiljøopgaver, hvor det grundet størrelsen og vægten på disse miljøpramme er helt oplagt at have på skibene”.

”Ambitionsniveauet på længere sigt er også at blive leverandør til de andre beredskaber og bugser- og bjærgningsselskaber, som er engageret i opgaver, hvor der kan forekomme olieudslip. I første omgang er ambitionsniveauet nationalt, men der har allerede været kontakter til myndigheder og virksomheder i EU, som har vist interesse for den fleksible miljøpram”, siger Jens Walther.

Fremadrettet vil FLEX-FEB fokusere på at optimere og udvide anvendelsesområdet for deres fleksible miljøpramme. Planer om større miljøpramme tegner fremtiden for virksomhedens fortsatte bidrag til miljøvenlige løsninger i maritime omgivelser.

Jens Walther CV

Uddannelse: 
Søofficersuddannelse suppleret med et års videregående stabsuddannelse ved Royal Navy Defence College i Greenwich og et års post graduate uddannelse i militær forsvarsteknologi ved Royal Navy Technical University i Plymouth.

Karriere: 
Chef for Marinehjemmeværnet 
Chef for 1. eskadre i Frederikshavn
Chef for søværnets våbenskole på Sjællands Odde
Stabsofficer i NATOs militære stab i Bruxelles
Chef for inspektionsskibet HVIDBJØRNEN
Chef for operationsafdelingen i Forsvarets Efterretningstjeneste
Chef for korvetter af NIELS JUEL klassen. Tillige divisionschef
Stabsofficer i Forsvarskommandoen, planlægningsafdelingen
5 år som skibschef i missilbåde af WILLEMOES-klassen under den kolde krig

EMRI A/S

Sponseret

50 års jubilæum

Foto: Flex Feb

Foto: Flex Feb

Relateret indhold

22.11.2024Maritimedanmark.dk

Verdens mest kraftfulde testcenter på vej i Odense Havn

22.11.2024Maritimedanmark.dk

Rateindeks falder for anden uge i træk

18.11.2024Maritimedanmark.dk

APM Terminals henter CFO fra Maersk

15.11.2024Maritimedanmark.dk

Danske Maritime bakker op om anbefalinger

12.11.2024Maritimedanmark.dk

Værftsejer i infight med minister

09.11.2024Maritimedanmark.dk

Fyn vil gerne bygge danske krigsskibe

08.11.2024Maritimedanmark.dk

Ny accelerator for danske maritime SMV’er

01.11.2024Maritimedanmark.dk

Den enes død, den andens brød

Jobmarked

Se alle

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark