Ingen udsigt til hurtig tilbagevenden til Suez efter våbenhvile
Selvom der nu er indgået en aftale om våbenhvile mellem Israel og Hamas, er der ikke umiddelbart udsigt til, at skibsfarten hurtigt vender tilbage til ruten gennem Suez, vurderer Lars Jensen fra Vespucci Maritime.
Siden oktober 2023 har Houthi-oprørere angrebet utallige handelsskibe i regionen omkring Det Røde Hav i sympati med Hamas.
Det har fået container- og tankskibe til at tage den lange vej rundt om Afrika.
Nu er der aftalt en våbenhvile, der skal træde i kraft på søndag, men der ikke umiddelbart udsigt til, at angrebene mod skibsfarten vil stoppe.
En talsmand for Houthierne fastslår således, at deres angreb først vil stoppe, når “alle militære operationer fra den israelske hær er stoppet, belejringen af Gaza er ophævet, humanitær bistand får lov at flyde frit, besatte områder i Gaza er rømmet og alle militære aktioner fra Storbritannien, USA og Israel mod Yemen er ophørt”.
Våbenhvilen er opdelt i tre faser, hvor af de to sidste først skal forhandles på plads.
Lars Jensen fra Vespucci Martime forventer på den baggrund, at rederierne vil afvente den videre udviklking.
“Alt i alt er det sandsynligt, at de rederier, der i øjeblikket omdirigerer deres ruter rundt om Afrika, ønsker at se ikke kun våbenhvilen holde søndag, men også se konkret fremdrift i forhandlingerne om fase 2 og 3 af våbenhvilen – samt høre klare udmeldinger fra Houthierne om, at de ikke længere vil angribe handelsskibe,” skriver Lars Jensen på sin Linkedin profil.
Det bekræftes af Lars H. Barstad, der er CEO i tankrederiet Frontline og genopslår et opslag på X fra juni, hvor der også var udsigt til våbenhvile:
“Vi ønsker alle en våbenhvile mellem Hamas og Israel, men at forvente, at skibsejere vil udsætte deres søfolk for risici ved at genoptage sejladserne genne Det Røde Hav og Adenbugen er lidt naivt. Gennemsejlingen tager tid, og enhver våbenhvile vil være sårbar med risiko for, at besætningen bliver fanget, hvis den brydes.”
“Vi er alle håbefulde, men mit indlæg fra juni er i høj grad stadig validt,” skriver Frontlinedirektøren.