Kaptajnen er også kaptajn for vagterne
Kaptajnen har det overordnede ansvar for skibets sikkerhed - også når der er bevæbnede vagter om bord. Det understregede dr.jur. på Syddansk Universitet, Kristina Siig, i et oplæg på Søfartens Lederes efterårsmøde.
”Som kaptajner er det helt nødvendigt, at I går proaktivt ind i kontakten med vagterne. Betragt teamlederen som en ekstra sikkerhedsofficer. Det er fortsat kaptajnen, der giver de overordnede instrukser og har det juridiske ansvar; og det er i øvrigt vigtigt, at vagterne kan fungere sammen med besætningen”, sagde Kristina Siig, ifølge fagbladet Søfartens Ledere.
Siig understregede, at selv om en vagt har våbentilladelse og er bevæbnet, er han hverken politi eller militær.
”Han har samme beføjelser som en vagt i Bilka. Når han er på et dansk skib, er han under dansk jurisdiktion, og derfor gælder dansk lov”.
Kristina Siig forklarede deltagerne i Søfartens Lederes efterårsmøde, at så længe, vagterne ikke kommer i brug, er situationen rimelig enkel. Men i det øjeblik, vagterne skyder på nogen fra et dansk skib, er der en række væsentlige forhold, som kaptajnen bør være opmærksom på.
”Vagterne har - som alle andre borgere - kun ret til at skyde i selvforsvar. Det må aldrig være dem, der åbner ild. Hvis der er ildkamp, og nogen bliver skudt, vil retssystemet som udgangspunkt betragte det som manddrab, og som udgangspunkt er det kaptajnen, der er juridisk ansvarlig” sagde Siig ifølge fagbladet Søfartens Ledere.
Ifølge Kristina Siig er det helt afgørende, at det efterfølgende kan dokumenteres, at der var tale om selvforsvar. Det kan fx ske ved, at episoden er optaget på video, at radiokommunikationen er optaget, at oplysningerne fra GPS’en er gemt, at alt er skrevet korrekt ind i logbogen, og endeligt, at vagter og besætning bliver afhørt, og forklaringerne skrevet ned.
”Et godt råd er altid at kræve en søforklaring efter et piratangreb - det kan foregå på konsulater og ambassader. Hvis det fra begyndelsen er ordentligt dokumenteret, at der var tale om selvforsvar, vil anklagemyndigheden formentlig ikke begynde at efterforske sagen. Så tror jeg, at der vil være stor forståelse for jeres situation”, sagde Kristina Siig.
Det er muligt at læse mere om oplægget i Søfartens Ledere nr. 6, der udkommer i uge 47.
Kilde: Søfartens Ledere