Mangel på maskinmestre i Danmark
Maskinmestrenes Forening fejrer i denne måned 140 års fødselsdag. Det sker i en tid, hvor behovet for maskinmestre er større end nogensinde. Der er altså grund til at fejre den runde dag for foreningens flere end 10.000 medlemmer og en profession med en ledighed på under to procent.
Paradokssalt nok giver den stigende rift om maskinmestre også store udfordringer for mange af de brancher, der er udset til at sikre Danmark fortsat vækst, velstand og velfærd. Kvoter for optaget af studerende maskinmesterskolerne forhindrer opfyldelsen af samfundets behov for teknologisk arbejdskraft.
Maskinmestre findes i dag i alle væsentlige teknologiske funktioner. De styrer og administrerer nogle de grundlæggende systemer, som samfundet bygger på. De har også ansvar for livsvigtige teknik på hospitalerne, de er tekniske ledere i offshore-sektoren og endelig driver de mange af de løsninger, der gør Danmark førerende inden for blandt andet vindmølleteknologi, rensning af spildevand, det intelligente el-net og innovative løsninger til den maritime branche.
”Af samme årsager var det vanskeligt at finde logikken i Folketingets beslutning om at indføre kvoter for optaget på uddannelserne til maskinmester og skibsofficer i 2011,” siger Per Jørgensen, formand for Maskinmestrenes Forening.
Sammen med blandt andre Dansk Industri og maskinmesterskolerne har Maskinmestrenes Forening siden indførelsen af kvoterne arbejdet for at få den hævet igen. Regeringen åbnede for et større optag i Finansloven for 2012. Det var et skridt i den rigtige retning, men der er stadig lang vej, hvis Maskinmestrenes Forenings mål om 2.000 nye maskinmesterstuderende årligt skal indfries i 2014.
Den store efterspørgsel på maskinmestrenes arbejdskraft har vakt genlyd i Folketinget, hvor regeringen er indstillet på at hæve optaget på uddannelsespladser yderligere, ligesom oppositionen nu også er åben over for et større optag.
”Vi er i Venstre meget optaget af at få flere studiepladser til maskinmestrene. Flere studiepladser er nødvendige af de årsager, at de giver beskæftigelse, at der er stor efterspørgsel på dem, og at maskinmestre med deres uddannelse bidrager til samfundsøkonomien, hvilket er et væsentligt aspekt, når vi taler vækst. Vi er åbne over for at lempe kvoterne.
Jeg kan ikke sige, at vi ligefrem kan opfylde ønsket om 2000 studiepladser i 2014, men vi vil gerne arbejde samme vej”, siger Venstres forskningsordfører Esben Lunde Larsen.
Den maritime branche og offshore-industrien er nogle af de brancher, der især mangler maskinmestre nu og i fremtiden.
Nye krav, ikke mindst på miljø- og klimaområdet, og omstillingen til vedvarende energi kræver kvalificeret arbejdskraft på eksempelsvis offshore-området, hvor blandt andet maskinmestrenes kompetencer hidtil har banet vejen for succes.
På billedet ses formand Per Jørgensen, Maskinmestrenes Forening, tv., overrække bogen til Bertel Haarder (V), 1. næstformand for Folketinget, Peter Bjerregaard, adm. direktør i Danmarks Rederiforening, og Gustav Schmidt Hansen, næstformand i Maskinmestrenes Forening.
Kilde: Maskinmestrenes Forening