Sådan fjernes vraget af Costa Concordia
Bjærgningen af det forliste krydstogtskib Costa Concordia er netop gået i gang. Opgaven er, at vraget af det enorme skib, ved øen Giglio, skal fjernes i ét stykke. To kraner på en undersøisk platform skal sørge for, at vraget bliver tippet på højkant og herefter slæbes i land i ét stykke.
Planen for, at få skibet gjort flydende igen, vil blive udført i fire stadier. Først stabiliseres skibet og der bygges en undervandsplatform, samtidig med at vandtætte sænkekasser bliver fastgjort til den side af skibet, der er oven vande.
To kraner gjort fast til platformen, som skal så rette skibet op med hjælp fra sænkekasserne, der bliver fyldt med vand. Når skibet er opretstående, bliver sænkekasser fastgjort til skibets anden side for at få det i balance, og til sidst bliver vandet pumpet ud af samtlige kasser, der i stedet fyldes med luft.
Når bjærgningsholdet først har fået vraget flydende, bliver det bugseret til en italiensk havn, hvor det vil blive håndteret i overensstemmelse med de italienske myndigheders krav.
Bjærgningsselskaberne begynder herefter arbejdet med at rengøre havbunden, rense vandet og genoprette havbundens flora, hvor det 114.500 BT store skib har ligget, siden det kæntrede den 13. januar i år med 4.200 passagerer ombord.
I udbuddet af bjærgningsopgaven var det vigtigt for rederiet Costa Cruises, der ejer det forliste skib, at man, udover at kunne fjerne vraget i ét stykke, sikrede øen Giglio og dens havmiljø, samtidig med at øens turisme ikke blev forstyrret.
Bjærgningsarbejdet får ikke indflydelse på turismens muligheder i sommersæsonen, oplyser Titan Salvage, fordi bjærgningsoperationens base ikke vil ligge på selve Giglio, men derimod på det italienske fastland, hvor udstyr og materiel bliver opbevaret, for ikke at påvirke aktiviteten på øens havn.
Arbejdet med bjærgningen vil efter planen tage et år. Det vurderes, at prisen for bjærgning og flytning af Costa Concordia vil løbe op i et beløb på over 1,7 milliarder danske kroner.
Opgaven med at fjerne vraget er gået til den amerikanske bjærgningsvirksomhed Titan Salvage sammen med den italienske skibsentreprenørvirksomhed Micoperi, der er specialister i undervandsbyggeri og -teknik. Titan er delvist ejet af danske Svitzer.
Kilde: ing.dk