Staten stævnet for grundlovsbrud
Søfartens Ledere har onsdag stævnet Staten i den såkaldte DIS-skattesag. Det sker ud fra en opfattelse af, at det er i strid med Grundlovens § 43, når Staten - ifølge fagforeningen - reelt delegerer fastsættelsen og opkrævningen af DIS-søfolkenes skat til rederierne.
Arkivbillede.
Søfolk i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) aflønnes med en nettoløn, der skal svare til en almindelig løn efter skat. Der er ikke tale om, at søfolkene ikke betaler skat. Skatten på søfolkenes indkomst opkræves og beholdes blot af rederierne som statsstøtte i stedet for at tilfalde statskassen, skriver Søfartens Leder i en pressemeddelelse.
”Så når skatten går op, går nettolønnen ned – og omvendt. Siden 1. januar 2010, hvor Forårspakke 2.0 trådte i kraft, har Staten imidlertid set igennem fingre med, at rederierne kategorisk har afvist at give deres ansatte søfolk del i de indkomstskattelettelser, som reformen gav alle andre danske skatteborgere. Dermed delegerer Staten reelt fastsættelsen og opkrævningen af DIS-søfolkenes skat til rederierne, og det er i strid med Grundlovens § 43. Derfor har Søfartens Ledere i dag stævnet Staten, repræsenteret ved skatteministeren”, hedder det i meddelelsen fra Søfartens Ledere.
I parallelle sager ved Østre Landsret og Kredsretten i Nuuk, har Søfartens Ledere tidligere på året stævnet rederierne DFDS og Royal Arctic Line, som repræsentanter for de rederier i Danmarks Rederiforening, der beskæftiger danske søfolk i DIS.
”Skatteministeriet skal, som den ansvarlige myndighed for både statsstøtte til rederierhvervet og for opkrævning af skatter i Danmark sikre, at den skat, der opkræves af DIS-søfolkene, og som samtidig tilfalder rederierne som statsstøtte, beregnes under iagttagelse af og efter reglerne i den til enhver tid gældende skattelovgivning. På trods af gentagne opfordringer, har skatteministeren imidlertid afvist at drage omsorg for, at de DIS-søfarendes nettoløn bringes i overensstemmelse med det skattemæssige lovgrundlag, som er gældende efter at Forårspakke 2.0 trådte i kraft 1. januar 2010”, skriver Søfartens Ledere videre.
”De søfarende i DIS realiserer derfor et væsentligt løntab og en reallønsnedgang, imens rederierne oppebærer en statsstøtte, som ligger udenfor rammerne af, og dermed er i strid med, EU´s godkendelse af statsstøtteordningen til rederierhvervet.”, hedder det sidst i pressemeddelelsen fra Søfartens Ledere.
Søfartens Ledere afventer nu skatteministerens såkaldte svarskrift i sagen.
Kilde: Søfartens Ledere