Verden er 25 procent globaliseret

Der foregår mange chok i verdenssituationen i øjeblikket. Men ifølge en dugfrisk undersøgelse er der alligevel fortsat en stærk udveksling af handel, kapital, information og mennesker på tværs af landegrænser. Det er en vigtig faktor for supply chain resilience. USA's og Kinas forbindelser fortsætter dog med at blive svækket, og Rusland står over for et hidtil uset fald i den globale forbundethed. Danmark ligger på en 11. plads ud af 181 lande.

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs”, fortæller John Pearson. Foto: 123rf.com.

DHL og New York University's Stern School of Business har netop offentliggjort den nye DHL Global Connectedness Report 2024. Der er tale om den mest omfattende tilgængelige analyse af globaliseringens tilstand og retning. Rapporten sporer, hvordan strømme af handel, kapital, information og mennesker bevæger sig rundt i verden, og måler globaliseringen blandt 181 lande og territorier.

Rapporten afslører, at globaliseringen nåede et rekordhøjt niveau i 2022 og forblev tæt på dette niveau i 2023 - på trods af en række globale chok i det seneste årti, herunder covid-19-pandemien, krige i Ukraine og Gaza, handelskonflikten mellem USA og Kina samt Storbritanniens udtræden af EU. Det modsiger forestillingen om, at væksten i de globale strømme er gået tilbage.

Forventer mere globalisering i 2024
Handelsvæksten spillede en afgørende rolle for at øge den globale forbundethed. Andelen af den globale produktion, der blev handlet internationalt, var tilbage på et rekordhøjt niveau i 2022. Efter en opbremsning i 2023 er forventningen, at handelsvæksten vil stige i 2024. Globaliseringen af informationsstrømme har været særligt stærk i løbet af de seneste to årtier, selvom de seneste data viser en stilstand i deres vækst, delvist på grund af mindre forskningssamarbejde mellem USA og Kina. Virksomhedernes globalisering er stigende, idet virksomhederne udvider deres internationale tilstedeværelse og opnår flere salg i udlandet.

Læs også: Månedens udfordring: Logistikdirektøren som antropolog og facilitator

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs. Det er ikke blot et tomt buzzword – globaliseringen er en indflydelsesrig kraft, der har forandret vores verden i dybden og har et endnu større potentiale. Det at udvide markeder og skabe muligheder, giver individer, virksomheder og hele nationer mulighed for at blomstre på unikke måder. Ved at omfavne globaliseringen kan vi og vores kunder skabe en lovende fremtid, fremme en stadigt mere forbundet verden, der er mere velstående for alle - og være et fundament for yderligere vækst”, siger John Pearson, der er CEO for DHL Express.

Danmark er 11 ud af 181
Undersøgelsen er en årlig begivenhed, og i årets måling er datasættet sammensat på en anderledes måde end tidligere år. Der er lavet flere forbedringer af metodologien, og de historiske data er fuldstændig opdaterede, hvilket har resulteret i ændringer af placeringer fra de tidligere år. Der er for eksempel indført flere nye indikatorer for informationsstrømme såsom online nyhedstrafik og internationale patenter. Desuden er analysen af kapitalstrømme til at dække annoncerede greenfield-investeringer samt fusioner og opkøb blevet udvidet. Endelig er der også flere tekniske justeringer af måden, data er blevet gjort sammenlignelige.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens kræver stærk indkøbsafdeling

Samlet set ligger Danmark på en 11. plads i forbundethed ud af 181 lande og territorier. Vi hører med andre ord til blandt den absolutte top.

DHL Global Connectedness Report viser også, at båndene mellem USA og Kina fortsat mindskes, idet andelene af begge landes involvering med hinanden, er faldet med omkring en fjerdedel siden 2016. Begge lande forbliver dog betydeligt forbundne i endnu højere grad end næsten nogle andre to lande. Rusland og Europa er blevet koblet fra hinanden, hvilket har resulteret i, at Rusland står over for et hidtil uset fald i forbundethed, der er mere end dobbelt så stort som noget tidligere registreret fald blandt verdens 20 største økonomier. Samtidig viser dataanalysen, at der ikke er nogen bredere opdeling af verdensøkonomien mellem rivaliserende geopolitiske blokke.

Om rapporten

Den anerkendte DHL Global Connectedness Report (der tidligere gik under navnet DHL Global Connectedness Index), er blevet udgivet regelmæssigt siden 2011. Den giver pålidelige resultater om globaliseringstendenser ved at analysere 15 typer af internationale strømme af handel, kapital, information og mennesker. 2024-udgaven er baseret på næsten ni millioner datapunkter. Den rangerer forbundetheden af 181 lande, der tegner sig for 99,7 procent af verdens bruttonationalprodukt og 98,7 procent af dets befolkning. En samling på 181 landeprofiler på én side giver præcise opsummeringer af de enkelte landes globaliseringsmønstre.

Rapporten blev bestilt af DHL og forfattet af Steven A. Altman og Caroline R. Bastian fra New York University Stern School of Business.

Maritimedanmark.dk

53,8 mio iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

Relateret indhold

23.01.2025Maritimedanmark.dk

Molslinjen ventes at overtage Læsø rute

23.01.2025Maritimedanmark.dk

Russerne kortlægger britisk infrastruktur

23.01.2025Maritimedanmark.dk

Kaptajnen på Costa Concordia vil løslades

22.01.2025Maritimedanmark.dk

Houthi-kapret besætning frigivet

22.01.2025Maritimedanmark.dk

Trump fjerner kvindelig admiral

22.01.2025Maritimedanmark.dk

Søfartsstyrelsen frikendt for inhabilitet

22.01.2025Maritimedanmark.dk

Presset DFDS reducerer forventningerne

21.01.2025Maritimedanmark.dk

Stena RoRo udvider med dansk bygget skib

Jobmarked

Se alle

Rohde Nielsen

Crew Manager

Do you want to be part of a growing industry in a global environment? We are looking for a new Crew Manager to set sail on a voyage with a life-changing carrier. Rohde Nielsen operates globally, and from our main office in Copenhagen, the crewing team supports the vessel and seafarers worldwide.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til Landbrugs- og Fiskeristyrelsens skibe

Er du en velkvalificeret sømand? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af fiskerikontrolområdet? Så søger Landbrugs- og Fiskeristyrelsen en skibsassistent

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

01.02.2025

Alvina Shipping A/S

Skibsassistent med svendebrev

Er du skibsassistent med svendebrev, og har du lyst til at arbejde på vores skibe der sejler mellem København og Oslo?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DTU Aqua

Overstyrmand til havundersøgelsesskibet DANA

Kan du se dig selv arbejde på Danmarks største havundersøgelsesskib og være med til at gøre en forskel indenfor havforskning?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

16.02.2025

Aros Cruises ApS

Skipper til M/S Helene

Aros Cruises ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Esbjerg Havn

Esbjerg Havn søger Havneassistent (Vikariat)

Stillingen er tidsbegrænset til 12 mdr. med mulighed for forlængelse. Havneassistenten indgår i døgnvagten i Maritim afdeling, der betjener havnens kunder, og varetager ordensmæssige, administrative og maritime opgaver.

Område

Midt- og Vestjylland

Ansøgningsfrist

23.01.2025

Tambour Towage A/S

Tambour Towage A/S søger besætning til vores nyindkøbte slæbebåd

Er du klar til en spændende rejse med varierede opgaver – fra langslæb i Middelhavet til havnebugsering og entreprenøropgaver i Nordeuropa? Så er dette jobbet for dig!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark